Брюсель не заперечує можливість накладання санкцій щодо Північного потоку-2 після висновку Єврокомісії

Головна > Міжнародне > Брюсель не заперечує можливість накладан...
Author

Марія Куренко

01.02.2022, 17:10
Shares

2

Views

685

Брюсель не заперечує можливість накладання санкцій щодо Північного потоку-2 після висновку Єврокомісії

mind.ua

Європейську комісію насамперед цікавить, щоб "Північний потік 2" відповідав законодавству ЄС, однак у ситуації напруженості навколо України не виключено, що газопровід може підпасти під санкції, стверджують у Брюсселі.

Як передає Інфокурс, про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Північний потік 2" - це проєкт, який не мав економічної підтримки з боку європейських фондів. На наш погляд, це проєкт, який, якщо буде завершений, має дотримуватися європейського законодавства, зокрема директиви щодо газу", - повідомив у вівторок на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Тім Макфі.
"Відповідальним за це є німецький регулятор. Триває процес, під час якого очікується низка документів. Ми (ЄК) дамо наш висновок після отримання деяких елементів цього досьє, щоб перевірити відповідність проєкту європейському законодавству. Ось під таким кутом розглядається "Північний потік 2", – сказав прессекретар.

Він ухилився від прямої відповіді на запитання, як має намір реагувати Єврокомісія на газопровід "Північний потік 2" в умовах української кризи.

Водночас керівник служби офіційних представників ЄК Ерік Мамер нагадав, що глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, відповідаючи на запитання про можливість поширення санкцій ЄС на "Північний потік 2", "висловилася дуже ясно, що жодних заходів не виключено у плані санкцій".

Нагадаємо: Оператор газопроводу "Північний потік-2", компанія Nord Stream 2 AG, повідомила, що 6 вересня, на трубоукладальних судні Fortuna була зварена остання труба з двох ниток газопроводу. Про повне завершення будівництва "Північного потоку - 2"Nord Stream 2 AG, повідомив 10 вересня. Компанія розраховувала ввести газопровід в експлуатацію до кінця 2021 року.

Проте для початку постачання газу з РФ, проєкту необхідна сертифікація в якості незалежного оператора транспортної системи.

Заявку на цю сертифікацію від компанії Nord Stream-2 Федеральне агентство по мережах отримало 13 вересня.

Наприкінці січня Компанія Nord Stream 2 AG повідомила про заснування німецької дочірньої структури Gas for Europe GmbH. Саме відсутність компанії незалежного оператора була причиною зупинки сертифікації газогону "Північний потік-2".

Створивши дочірню структуру, яка стане незалежним оператором, компанія виконала вимогу відповідно до Закону про енергетичне господарство ФРН і тепер Bundesnetzagentur має 4 місяці на ухвалення рішення про сертифікацію газогону. Далі проект рішення буде надано для вивчення Єврокомісією. Після отримання вісновка Єврокомісії, Федеральне агентство з питань мереж має ухвалити остаточне рішення про сертифікацію газопроводу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити