278 МВт нової генерації для балансування енергосистеми побудують компанії – переможці аукціону– "Укренерго"

Головна > Енергетика > 278 МВт нової генерації для балансування...
Author

Олександр Талов

25.09.2024, 16:09
Shares

2

Views

318

В енергосистемі України дефіциту немає: у резерві - три блоки і два корпуси  ТЕС
DPA

Серед 35 компаній – переможців довгострокового спецаукціону "Укренерго"​​ 22 сплатили фінансове забезпечення на рахунки ескроу, прогарантувавши виконання своїх зобов’язань.

Як повідомили у пресслужбі компанії, таким чином, 278 МВт нових балансуючих потужностей мають з’явитись в українській енергосистемі вже за рік.

Допоміжні послуги з надання резерву підтримки частоти – це послуга з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну частоти в енергосистемі. Це швидкий резерв, який надається автоматично, не пізніше ніж через 30 секунд. Цей вид резерву необхідний для стабільної синхронної роботи європейської та української енергосистем.

До 15 серпня 2025 року компанії-переможці повинні пройти сертифікацію обладнання, а з жовтня – почати надавати цю послугу в українській енергосистемі.

Зокрема, зараз вже остаточно прогарантоване будівництво нових потужностей для надання до 68 МВт послуг на завантаження, тобто здатності електроустановок підтримувати енергосистему шляхом збільшення видачі електричної енергії в мережу.

Прогарантоване і будівництво нових потужностей для надання до 210 МВт симетричного резерву, тобто здатності електроустановок як завантажуватись, так і розвантажуватись – залежно від потреби енергосистеми України.

Ще один з переможців є чинним постачальником допоміжних послуг і прогарантував надання резервів уже сертифікованим обладнанням потужністю 119 МВт.

Середньозважена ціна 1 МВт на спеціальному аукціоні становила 833,05 грн на завантаження та 1219,41 грн/МВт для симетричного резерву. Для порівняння: зараз за 1 МВт послуг із забезпечення аРВЧ «Укренерго» платить у середньому 971,95 грн для послуг із завантаження та 1339,64 грн/МВт для послуг симетричного резерву.Економія за пʼять років, у разі незмінності цін, становитиме майже 1,8 млрд грн.

Нагадаємо: "Укренерго" 15 серпня провела перший довгостроковий аукціон із закупівлі допоміжних послуг для балансування енергосистеми. Перемогли 12 учасників із 39. За право підписати з "Укренерго" п’ятирічні контракти в євро 39 компаній боролися на аукціоні 15 серпня настільки запекло, що спустили ціну на 25–57%.

22 серпня компанії групи ДТЕК разом з іншими гравцями енергетичної галузі перемогли в аукціоні НЕК «Укренерго» з можливістю підписати пʼятирічний контракт в євро на надання допоміжних послуг. Переможці мають побудувати системи збереження енергії загальною потужністю 99 МВт до вересня 2025 року. Наразі в Україні немає жодної промислової батарейки, яка б надавала послуги «Укренерго».

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог вночі завдав ракетного удару по Дніпру, є потрапляння по промисловому об'єкту

Виникла пожежа, яку рятувальники загасили. Люди не постраждали

27.09.2024 - 08:02

Arrow
Theme

Війна

На фронті за добу відбулося 189 боєзіткнень, з них 54 на Покровському напрямку

Ворог атакує також на Лиманському та Курахівському напрямках

26.09.2024 - 08:54

Arrow

Вас це може зацікавити