Рада ратифікувала угоду з ЄС для запуску програми Ukraine Facility

Головна > Економіка > Рада ратифікувала угоду з ЄС для запуску...
Author

Марія Куренко

06.06.2024, 18:20
Shares

2

Views

320

Уряд затвердив план для реалізації програми Ukraine Facility. Читайте на  UKR.NET
komersant.info

Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку Європейського Союзу в рамках реалізації програми Ukraine Facility загальним розміром 50 млрд євро.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

“Рамкова угода, яка була ратифікована Парламентом, означає офіційний запуск реалізації Плану України для стійкої фінансової підтримки нашої держави. Передбачені процедури дозволять забезпечити координацію з Європейським Союзом для ефективного, прозорого та підзвітного використання фінансування, що є необхідною умовою для подальшої європейської інтеграції”, - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Програма ЄС має допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи 33 млрд євро у вигляді дешевих кредитів та 17 млрд євро у вигляді грантів із бюджету блоку.

Угода офіційно запускає виконання плану України та визначає механізми фінансової співпраці з ЄС.

Передбачені процедури дають змогу забезпечити координацію з Євроcоюзом для прозорого та підзвітного використання фінансування, що є необхідною умовою для подальшої європейської інтеграції.

Відповідно до рамкової угоди Україна зобовʼязується забезпечити високий рівень контролю у використанні коштів, наданих ЄС. Для цього будуть створені механізми для запобігання корупційним ризикам і посилена інституційна спроможність у частині моніторингу та контролю.

Угода передбачає тісну взаємодію між органами державної влади України та інституціями ЄС.

Перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що невдовзі Україна та ЄС також укладуть фінансову та кредитну угоди, які дозволять залучити €1,89 млрд попереднього фінансування вже цього місяця й надалі отримувати регулярні виплати за виконання індикаторів плану України.

Нагадаємо: У лютому Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року. Раніше 27 лідерів погодили додатковий пакет підтримки України у 50 мільярдів євро в бюджеті ЄС.

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту та контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

У березні Україна отримала 4,5 млрд євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility. Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами виконання реформ, та позитивної оцінки Єврокомісії.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ.

14 травня Рада Європейського союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

22 травня Свириденко та комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства і переговорів з розширення Олівер Варгеї підписали угоду щодо фінансування з боку ЄС в рамках реалізації Ukraine Facility. Вона передбачає створення спеціальної аудиторської ради для контролю коштів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Нацбанк заборонив використовувати кредитні кошти в онлайн-казино

відповідні норми почнуть діяти з 22 червня,

21.06.2024 - 14:14

Arrow
Theme

Війна

Росіяни вдарили авіабомбою по Селидовому, є загиблі та поранені

внаслідок ворожого обстрілу пошкоджені багатоповерхові та приватні житлові будинки й автомобіль.

21.06.2024 - 11:05

Arrow

Вас це може зацікавити