Лідери "Великої сімки" домовилися про кредит на 50 млрд доларів для України під заморожені російські активи – Bloomberg

Головна > Політика > Лідери "Великої сімки" домовилися про кр...
Author

Марія Куренко

13.06.2024, 09:15
Shares

2

Views

701

Названо основні теми майбутнього саміту голів МЗС країн G7 — УНІАН
ua.depositphotos.com

Лідери "Великої сімки" досягти політичної угоди про надання Україні допомоги у розмірі 50 млрд доларів, використовуючи прибуток від заморожених російських активів.

Про це пише Bloomberg із посиланням на представника Єлисейського палацу.

Технічні деталі угоди будуть остаточно узгоджені після саміту лідерів "Великої сімки", який пройде в Італії цього тижня. Це означає, що для укладання остаточної угоди може пройти деякий час, сказав французький чиновник на умовах анонімності.

У вівторок стало відомо про те, що лідери майже досягли політичної угоди. Джерела, знайомі з перебігом переговорів, повідомили, G7 поставила собі за мету виплату коштів до кінця року.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від 3 млрд до 5 млрд євро на рік. ЄС уже погодився надавати Україні прибуток двічі на рік, але США закликають союзників із "Великої сімки" знайти способи надати Києву негайну і більш суттєву підтримку.

Складні питання, які необхідно буде вирішити, включають зʼясування того, як структурувати будь-які кредити Україні, як ризики розподіляються між союзниками та забезпечення того, щоб активи залишалися замороженими на довгі роки.

Радник національної безпеки США Джейк Салліван заявив журналістам, що дискусії продовжуються і просуваються вперед.

Нагадаємо: Російські активи центрального банку, які складають 300 млрд доларів, були заморожені у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько 5–6 млрд доларів перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Як писав раніше The Financial Times, голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можутьпорушувати міжнародне право.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

 РФ атакувала Одещину двома ракетами "Іскандер-К", відомо про трьох постраждалих

Вогнеборці працювали під загрозою повторних обстрілів.

24.06.2024 - 12:20

Arrow
Theme

Політика

Україна може використовувати зброю США для ударів з будь-якої точки через кордон із Росією - Пентагон

Коли йдеться про боєприпаси великої дальності, такі як ATACMS не було змін у політиці щодо цього.

21.06.2024 - 11:37

Arrow

Вас це може зацікавити