Зустріч міністрів фінансів G20 завершилася без спільної заяви через наявні розбіжності 

Головна > Політика > Зустріч міністрів фінансів G20 завершила...
Author

Назар Лазебний

01.03.2024, 09:36
Shares

4

Views

329

Зустріч міністрів фінансів G20 завершилася без спільної заяви через  розбіжності щодо війни в Україні
Зустріч міністриів фінансів G20 і керівники центральних банків в Сан-Паулу, Бразилія, 29 лютого 2024, АР

Зустріч міністрів фінансів і керівників центробанків країн "Великої двадцятки" (G20) у Бразилії завершилася без спільної заяви через розбіжності щодо протистояння між ХАМАС та Ізраїлем і російської війни проти України.

Як повідомляєKyodo, вторгнення Росії в Україну виявило глибокі розбіжності в G20 між Росією і Китаєм з одного боку та західними країнами, які запровадили санкції проти Москви, з іншого.

Бразилія, яка головує у G20 цього року, опублікувала власний документ за підсумками двох днів переговорів, зазначивши, що фінансовий форум не є відповідним місцем для обговорення геополітичних питань.

Це не перший випадок, коли G20 не узгодила спільне комюніке, хоча минулого року на зустрічі в Індії міністри змогли досягнути консенсусу й погодили підсумкову заяву.

За словами заступника міністра фінансів Японії, який очолював японську делегацію, Масато Канди, багато країн під час зустрічі засудили вторгнення Росії та терористичну атаку ХАМАС на Ізраїль і висловили занепокоєння щодо тривожної гуманітарної кризи в Газі.

"Враховуючи серйозний негативний вплив російського вторгнення в Україну на світову економіку, Японія вважає, що це питання мало бути розглянуто керівниками фінансів країн G20", – заявив Канда на пресконференції після завершення зустрічі.

Крім розбіжностей щодо геополітики, міністри фінансів G20 і керівники центральних банків поділилися думкою, що світова економіка прямує до "м’якої посадки", тобто, за словами Канди, рецесії, ймовірно, вдасться уникнути.

Незважаючи на уповільнення зростання, світова економіка поки що уникла рецесії, якої побоювалися після агресивного підвищення процентних ставок у великих економіках, таких як Сполучені Штати та єврозона, та проблем з нерухомістю в Китаї.

Нагадаємо: Як повідомляв Bloomberg, міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що не погодиться на будь-яке комюніке «Великої двадцятки» (G20) на саміті у Бразилії,якщо в ньому не буде згадки про війну в Україні. "Затвердження комюніке залежить від того, чи буде в ньому відображена геополітична ситуація. І від того, чи заявимо ми, що ми говоримо про це, а не про те, що справи йдуть як завжди. Ми не можемо уникнути того факту, що проти України ведеться війна", – сказав Лінднер.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити