ЗСУ мають всі шанси повернути окуповану частину Харківської області – ISW

Головна > Столиця > ЗСУ мають всі шанси повернути окуповану ...
Author

Ольга Фединчік

06.05.2022, 15:33
Shares

1

Views

1 094

ЗСУ мають всі шанси повернути окуповану частину Харківської області – ISW

nta.ua

Військові аналітики американського Інституту досліджень війни припускають, що ЗСУ можуть повернути контроль над захопленими територіями Харківської області.

Про це йдеться у звіті Institute for the Study of War (ISW), інформує Інфокурс.

5 травня головнокомандувач України Валерій Залужний заявив, що українські війська переходять до контрнаступальних дій за двома напрямками - навколо Харкова та Ізюма.

Як зазначили автори звіту, це "стало першою прямою заявою українських військових про перехід до наступальних дій". І хоча за останні 24 години українські війська не зробили жодного підтвердженого просування, вони успішно відбили спроби російських військ повернути втрачені позиції.

Аналітики вважають, що український контрнаступ поблизу Харкова може підірвати російські сили на північний схід від Харкова і змусити армію РФ вирішувати, чи посилювати позиції поблизу Харкова, чи ризикувати втратити більшість або всі свої позиції в межах досяжності артилерії.

"Російські сили досягли незначного прогресу в продовженні атак на сході України, і українські сили, можливо, зможуть вибудувати свої постійні контратаки та успішне відбиття російських атак уздовж Ізюмської осі в ширший контрнаступ, щоб повернути окуповану Росією територію в Харківській області", - йдеться у звіті.

Водночас у звіті констатується, що російські війська в найближчі дні захоплять "Азовсталь", що буде означати взяття під контроль Маріуполя.

"Українські чиновники та військові підтвердили, що російські війська прорвали сам об’єкт "Азовсталь", і підтвердили, що українські сили втрачають позиції. Російські війська, ймовірно, захоплять об'єкт найближчими днями", - ідеться у звіті.

Проте українські війська успішно зв'язали та деградували велику кількість російських військ у Маріуполі протягом кількох місяців, зазначають аналітики.

Американські фахівці припускають, що українські наступальні операції навколо Харкова мають намір витіснити російські війська з артилерійського діапазону Харкова, змусити російські підрозділи передислокуватися з Ізюмської осі та потенційно загрожувати російським лініям комунікацій.

Автори звіту констатують, що основні зусилля Росії зосереджені на сході України, але армія РФ має 5 завдань: одне головне й чотири допоміжних.

Основна ціль – оточення українських військ у "котлі" між трасою Ізюм – Слов'янськ і лінією фронту Кремінна – Рубіжне – Попасна на Луганщині, аби захопити Донецьку та Луганську області повністю.

Чотири допоміжні зусилля: завершення захоплення Маріуполя, збереження тиску на місто Харків, утримання окупованої території на південній осі та загроза північно-східній Україні (зокрема, Сумщині) з російської та білоруської території.

Однак, як зазначають аналітики, за останню добу російські війська не досягли суттєвих досягнень у завоюванні територій на півдні Харківської, у Донецькій та Луганській областях.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити