Зростання світових цін на продовольство досягло максимального рівня з 2011 року

Головна > Економіка > Зростання світових цін на продовольство ...
Author

Марія Куренко

05.11.2021, 10:35
Shares

1

Views

828

Зростання світових цін на продовольство досягло максимального рівня з 2011 року

agropolit.com

Темпи зростання світових цін на продовольство досягли найвищого рівня починаючи з липня 2011 року, ідеться в повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Про це свідчать дані зведення за жовтень 2021 року на сайті організіції.

За даними FAO, яка відстежує зміни на ринках продовольчих товарів, ціни зростають третій місяць поспіль та збільшилися з вересня на 3%, а порівняно з жовтнем 2020 року - на 31,3%.

Ціни на зернові з вересня підскочили на 3,2% (22,4% - за рік), причому на пшеницю - на 5% (38,3% - з жовтня 2020 року), що пов'язано зі зменшенням врожайності в основних країнах-експортерах, зокрема Канаді, Росії і США. Порівняно з минулим місяцем зросли світові ціни на всі основні види зернових. На ринках фуражних зернових у жовтні найбільше зросли ціни на ячмінь.

Рослинна олія за місяць подорожчала на 9,6%, що є історичним максимумом зростання. Це зростання було зумовлене зростанням котирувань цін пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії. Крім того зростанню цін на олії також сприяло зростання цін на сиру нафту.

Молочні продукти подорожчали на 2,6% (15,5% - за рік). У жовтні під впливом активного світового імпортного попиту та прагнення покупців забезпечити нарощування запасів другий місяць поспіль тривало різке зростання котирувань світових цін на вершкове масло, знежирене сухе молоко та незбиране сухе молоко. Зростанню світових цін на молоко також сприяло сезонне зниження пропозиції молока та скорочення запасів у Європі. Ціни на сир, навпаки, були переважно стабільні, оскільки обсяги пропозиції з боку основних виробників були достатні для задоволення світового імпортного попиту.

М'ясо третій місяць поспіль незначно дешевшає, загалом (за рік воно подорожчало на 22,1%), водночас ціни на птицю та баранину зросли через обмеженнями, що зберігаються на поставки з країн Тихого океану.

Цукор, після шести місяців стабільного зростання цін, також подешевшав на 1,8% через обмежений попит (за рік подорожчав більш як на 40%). Зниження світових цін на цукор в останні місяці викликано обмеженням імпортного попиту на світових ринках та прогнозованим збільшенням обсягів експорту з боку Індії та Таїланду.

Нагадаємо: Індекс продовольчих цін ФАО (ІСЦФ) відбиває щомісячне рух міжнародних цін кошика продовольчих товарів. Він формується на основі середніх значень індексів цін на п'ять товарних груп, скоригованих з урахуванням середньої частки кожної такої групи обсягом експорту в період 2014–2016 років.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити