Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ, його наступником призначено Олександра Сирського

Головна > Війна > Зеленський звільнив Валерія Залужного з ...
Author

Марія Куренко

09.02.2024, 09:15
Shares

3

Views

1 133

Володимир Зеленський і Валерій Залужний
Валерій Залужний/t.me

Вчора, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський звільнив з посади головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Зустрівся з генералом Валерієм Залужним.Подякував за два роки захисту України. Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України.Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді", - написав Володимир Зеленський.

Водночас Валерій Залужний написав, що розмова з Верховним Головнокомандувачембула "важлива та серйозна".

"Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, президенту України.Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних Силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх", - додав Залужний.

Він також зауважив, щозавдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року. Тому "всі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій також. Щоб перемогти теж разом".

Пізніше на сайті президента з'явився указ №59 про звільнення Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України.

У свою чергу міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України.

"Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності.2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії.Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги", - зазначив Умєров.

Міністр оборони зазначив, що генералу Валерію Залужному випало одне з найскладніших завдань – керувати Збройними Силами України під час Великої Війни з Росією.

"Збройні Сили України разом з усім Народом нашої країни продемонстрували всьому світові, що Україна – буде боротись за своє та за своїх, попри те, з яким ворогом має справу.Наші воїни відбили навалу агресора, захистили нашу державність, і продовжують щодня захищати нашу незалежність", - зазначив він.

Наступним указом президента був указ №60 про призначення Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України, чому передувало його звільнення з посадикомандувача Сухопутних військ Збройних сил України.

Сирський заявив про успіхи Сил оборони на флангах Бахмута -  Korrespondent.net
Олександр Сирський / t.me

Зеленський зазначив, що до керівництва ЗСУ приступає нова управлінська команда.

"Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача – бойового командувача – генерал-полковника Олександра Сирського. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції", - сказав президент.

Він наголосив, що "бойові командири цієї війни, командири з "нуля" мають реалізувати свій особливий досвід на рівні всієї армії – у керівництві". На думку Зеленського, наразі до ЗСУ потрібен новий підхід. Йдеться, зокрема, про ротації,управління фронтом, мобілізацію та рекрутинг.

Крім того, президент говорив ізгенералами Мойсюком та Забродським.

Зеленський поставив перед ЗСУ такі цілі:

  • створення реалістичного та детального плану дій ЗСУ на 2024 рік: мають бути враховані реальна ситуація на полі бою та перспективи
  • справедливий перерозподіл ефективної західної зброїна користь першої лінії фронту
  • розв'язання проблем з логістикою, зокрема, озброєння
  • виправлення "надмірної та невиправданої" чисельності у штабах
  • знання генералами фронту
  • обов'язкова побудова дієвої системи ротації
  • підвищення якості навчання воїнів
  • призначення нового командувача нового роду сил у ЗСУ - Сил безпілотних систем

"Команду перезавантаження Збройних Сил України Головком Сирський представить днями. 2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі нашої оборони, якою є Збройні Сили України. Ми всі пишаємося нашою армією. І ми повинні зробити все, що від нас залежить, щоб українська армія стала армією-переможцем", - наголосив президент.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити