Зеленський у Гаазі розкритикував ідею гібридного трибуналу за злочин агресії росії

Головна > Війна > Зеленський у Гаазі розкритикував ідею гі...
Author

Марія Куренко

04.05.2023, 15:33
Shares

1

Views

1 044

Зеленський у Гаазі розкритикував ідею гібридного трибуналу за злочин агресії росії

Виступ Володимира Зеленського у Гаазі 4 травня 2023 року

Скриншот з відео

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи у Гаазі, закликав створити повноцінний міжнародний трибунал щодо скоєного росією злочину агресії та розкритикував один із запропонованих форматів, так званий "гібридний" трибунал.

Про це пише "Європейська правда", інформує Інфокурс.

Зеленський акцентував, що злочин агресії є первинним злочином Росії, і забезпечити відповідальність за нього можливо лише шляхом створення трибуналу.

"Початок агресивної війни – це злочин, який відрізняється від решти злочинів тим, що містить у собі усе зло інших злочинів. Ми повинні трансформувати досвід Нюрнберзького процесу… Тому ми виступаємо за створення такого трибуналу. Ми хочемо продовжити традицію покарання за злочин агресії – як гарантію її неповторення", – заявив президент.

Голова держави зазначив, що за для справедливості "ми не повинні шукати виправдання, посилатися на недоліки існуючого міжнародного права. Натомість маємо ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме це робили ініціатори Нюрнберзького процесу, саме це ми маємо зробити зараз"

"Не треба боятися – агресор повинен відчути усю повноту справедливості, спрямовану проти нього. Це наша історична відповідальність", – наголосив він.

Зеленський підкреслив, що очікує повноцінного трибуналу для вищого керівництва рф, розкритикувавши ідею так званого "гібридного" трибуналу.

"Українські суди забезпечать справедливість за більшість злочинів російських окупантів. І я дуже вдячний МКС та усій команді, що працює з судом задля забезпечення справедливості. Але лише одна інституція спроможна відреагувати на злочин агресії – це трибунал. Трибунал, а не щось гібридне, що дозволить формально "закрити питання". Не компроміс, який дозволив би політикам сказати, що питання нібито вирішене. Потрібен справжній, повноцінний трибунал. І справжня, повноцінна справедливість", – наголосив Володимир Зеленський.

У своїй промові він згадав також, що певно усі "хотіли б бачити тут іншого Владіміра", вочевидь, натякаючи на президента росії владіміра путіна.

Нагадаємо: 19 січня 2023 року Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку дії із створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх винних у злочинній агресії проти України. Спеціальний міжнародний трибунал має розслідувати дії російських лідерів і воєначальників також дії їхніх союзників стосовно злочинної агресії проти України. Європейський парламент вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями, за підтримки Генеральної Асамблеї ООН.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Брюсселі та країнах G7 схиляються до того, що найбільш реалістичною перспективою притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України буде "гібридний трибунал", що поєднав би національну юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права з суддями з різних країн.

У Державному департаменті США підтримали створення так званого "гібридного трибуналу" для розслідування злочину агресії росії. Сполучені Штати готові співпрацювати з Україною та іншими країнами світу, надавати ресурси, обмінюватись інформацією з таким трибуналом задля досягнення всебічної відповідальності за міжнародні злочини, які скоюються в Україні

Київ не підтримує "гібридний трибунал" для путіна.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити