Завершено будівництво газопроводу, по якому Будапешт зможе отримувати російський газ в обхід України

Головна > Економіка > Завершено будівництво газопроводу, по як...
Author

Олександр Талов

05.07.2021, 11:15
Shares

1

Views

421

Завершено будівництво газопроводу, по якому Будапешт зможе отримувати російський газ в обхід України

verelq.am

Сербська компанія Srbijagas разом з угорською FGSZ завершили будівництво лінійної ділянки газопроводу, через який Угорщина зможе отримувати російський газ через чорноморський газогін в обхід України.

Про це з посилання на національне телебачення Сербії пише "Інтерфакс-Україна".

Національне телебачення Сербії повідомило про зварювання "золотого" стику газопроводу на кордоні двох країн. Запуск газу за цим маршрутом планують на 1 жовтня.

Газопровід "Турецький потік", за яким Росія постачає газ через Чорне море в Туреччину і далі на південь Європи, працює з січня 2020 року. Спочатку газ отримували Туреччина, Болгарія, Греція, Македонія та Румунія. З 2021 року до них у межах так званого Балканського потоку долучилися Сербія і Боснія та Герцоговина. Потім через Сербію газ має дійти до Угорщини і Австрії.

Нині реалізується перший етап будівництва перемички між Сербією та Угорщиною потужністю 6 млрд кубометрів на рік, він передбачає будівництво 15 км лінійної частини.

Через побоювання Угорщини щодо американських санкцій відклали розширення цієї перемички до 8,5 млрд кубометрів газу з жовтня 2022 року на жовтень 2023 року.

Нагадаємо: Держдепартамент США 15 липня 2020 року випустив нове роз'яснення до розділу 232 закону про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA), який передбачає можливість введення санкцій щодо осіб, які здійснюють інвестиції в російські експортні енергетичні трубопровідні проекти. Нове роз'яснення розповсюдило можливість застосування санкцій до осіб, що здійснюють інвестиції (або надають товари або послуги), безпосередньо і в значній мірі сприяють будівництву газопроводу "Північний потік 2" і другої нитки газопроводу "Турецький потік".

У жовтні 2020 року у США натякнули Болгарії на санкції через "Турецький потік". У Держдепі зазначили, що той факт, що болгарський уряд називає "Турецький потік" "Балканським потоком" і претендує на те, що він є частиною болгарської газової інфраструктури, не змінює суті проєкту.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити