Запрацював міжнародний центр розслідування злочинів РФ проти України у Гаазі

Головна > Економіка > Запрацював міжнародний центр розслідуван...
Author

Ольга Фединчік

03.07.2023, 15:54
Shares

3

Views

1 223

Запрацював міжнародний центр розслідування злочинів РФ проти України у Гаазі

Офіс Генерального прокурора


3 липня у Гаазі розпочав свою роботу Міжнародний центр розслідування злочинів агресії Росії проти України (ICPA).

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора, інформує Інфокурс.

"Це початок кінця безкарності за злочин агресії. Від сьогодні в Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом з ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі. Спеціальний прокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність Центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців", – зазначив Андрій Костін.

В урочистому відкритті взяли участь Генеральний прокурор Андрій Костін, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, комісар Європейського Союзу з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Прокурор МКС Карім А. А. Хан, помічник Генерального прокурора США Кеннет А. Політе та міністр юстиції Нідерландів пані Ділан Есільгоз-Зегеріус, а також генеральні прокурори країн-членів Спільної слідчої групи (JIT) – Генпрокурор Латвії Юріс Стуканс, Генеральна прокурорка Литви Ніда Ґрунскене, Генпрокурор Румунії Алекс Флорін Флорента та інші шановні колеги.

Фото: Офіс Генерального прокурора

До складу Міжнародного центру розслідування злочинів агресії увійдуть прокурори з України, Європейського Союзу (ЄС), США та Міжнародного кримінального суду.

Як зазначив генпрокурор України Костін у коментарі для інформагенції Reuters, центр має провести розслідування та зібрати докази злочинів російської агресії, пояснив .

"Мета, звісно, полягає в тому, щоб підготувати справу ... для майбутніх підозрюваних у цьому трибуналі, - сказав Костін - Нам потрібні експерти, нам потрібна судова експертиза, нам потрібна додаткова інформація, в тому числі розвідувальна, для того, щоб ця справа була серйозною, тому що ми всі знаємо, що злочин агресії - це злочин керівництва".

Центр, за словами Костіна, є ознакою міжнародної підтримки спеціального трибуналу, "і ми віримо, що в найближчі місяці цей центр принесе нам перші результати", додав він.

Початок роботи Центру має стати проміжним кроком перед створенням спеціального трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності російських високопосадовців за розв'язання агресивної війни в Україні, Власне, про необхідність створення такого центру із розслідування російського вторгнення було заявлено ще у березні цього року.

Новий Міжнародний центр, працюватиме разом з МКС, що також розташований у Гаазі й займається розглядом воєнних злочинів, і заповнить правову прогалину щодо цього конкретного злочину. МКС має юрисдикцію переслідувати за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид в Україні, але через юридичні обмеження не за злочин агресії, пояснює Reuters.

Нагадаємо: 17 березня, МКС видав ордер на арешт президента рф володимира путіна та марії львової-бєлової, яка є уповноваженою президента рф з прав дитини, звинувативши їх у відповідальності за викрадення дітей з України.

Як заявив прокурор МКС Карім Хан, міжнародні ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової видані довічно і можуть бути відкликані лише в тому випадку, якщо вони постануть перед судом і судді закриють справу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити