Законопроєкт, який дозволяє уряду призупинити виплати по зовнішньому держборгу підтримав комітет

Головна > Економіка > Законопроєкт, який дозволяє уряду призуп...
Author

Назар Лазебний

18.07.2024, 09:50
Shares

2

Views

787

ᐉ Держборг України встановив новий історичний рекорд
ldaily.ua

Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував ухвалити законопроєкт 11396-1 за основу і в цілому, який надає право Кабінету міністрів тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби.

Про це повідомила народна депутатка, голова комітету Роксолана Підласа.

Україна має непогашені 19,7 млрд доларів за своїми міжнародними облігаціями і винна 2,6 млрд доларів за ВВП-варантами – інструментом з фіксованим доходом, виплати за яким привʼязані до економічного зростання.

Законопроєкт 11396-1 містить дві норми:

  1. Надає право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Фактично – якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням в 2026 році.
  2. Дозволяє уряду взяти гарантований державою борг колишнього ʼУкравтодоруʼ в "периметр" державного боргу і здійснити його реструктуризацію (мова йде про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму 700 млн доларів та відсотки).

Схоже технічне рішення було вже використане в 2015 році, коли Україна прийняла Закон "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" у травні, досягла принципових домовленостей з інвесторами в кінці серпня, і оголосила про завершення операції у листопаді, нагадала Підласа.

За словами голови комітету, МВФ в робочому порядку висловило підтримку цього законопроєкту.

Депутат наголосила, що проситиме ВРУ підтримати документ на найближчому пленарному засіданні, "оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 млрд доларів до кінця 2027 року».

Нагадаємо: Україна в серпні 2022 року домовилася про відстрочку на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випускамисуверенних єврооблігаційзагальною номінальною вартістю 17,26 млрд доларівта 2,25 млрд євро, а також перегляду умов щодо ВВП-варантів.

У строк до липня 2024 року підлягали погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму понад 3 млрд доларів: 1 вересня 2022 року – на 912,35 млн доларів, 1 вересня 2023-го – на 1 млрд 355,23 млн доларів і 1 лютого 2024 року – на 750 млн доларів.

Виплати відсотків за ними та ще 10 випусків єврооблігацій у наступні 24 місяці склали б за поточними ставками близько 3 млрд доларів.

У вересні 2022 рокуУкраїна підписала меморандумпро взаєморозуміння щодопризупинення виплатза державним та гарантованим державою боргом із групою кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Банки

З 1 листопада МВФ зменшив свої комісії, що допоможе Україні з виплатою держборгу

"Ця реформа допомагає МВФ і надалі служити на благо наших держав-членів у світі, що змінюється", - зазначила директор-розпорядник Міжнародного валютно...

14.10.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити