ЗАЕС через обстріл ворогом вже усьоме за час окупації перейшла в режим блекауту

Головна > Закон > ЗАЕС через обстріл ворогом вже усьоме за...
Author

Марія Куренко

22.05.2023, 10:12
Shares

2

Views

590

ЗАЕС через обстріл ворогом вже усьоме за час окупації перейшла в режим блекауту

pravda.com.ua

Російські окупанти всьоме ставлять під ризик ядерну та радіаційну безпеку всього світу. Унаслідок обстрілу в ніч на 22 травня відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ , з якої живилась Запорізька АЕС.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом", інформує Інфокурс.

"Внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами в ніч на 22 травня, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС. Вже всьоме з початку окупації рашистськими терористами української станції (4 березня 2022 року), ЗАЕС переходить в режим блекауту", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у компанії, після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС і запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався.

В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу, може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Подальша окупація ЗАЕС росією постійно погіршує умови підтримання станції на межі ядерної та радіаційної аварії. Ядерний тероризм росії "має негайно зупинитись, а загарбники покинути територію станції і міста-супутника Енергодару", - говориться у повідомленні.

"Запорізьку АЕС негайно мають повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта. Наразі для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти!"– додали в компанії.

Нагаадаємо: Як повідомлялося раніше, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію, майже в усіх турбінних залах Запорізької АЕС знаходиться вибухівка, росіяни перетворили станцію на склад озброєння.

За підсумками візиту на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі 29 березня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізьку АЕС більше неможливо захистити через значне збільшення кількості військ у районі станції. Гроссі зазначив, що, незважаючи на роботу групи експертів МАГАТЕ на території станції з вересня минулого року, ситуація залишається нестабільною.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow
Theme

Міжнародне

Прем’єра Словаччини Фіцо госпіталізували з вогнепальним пораненням після скоєння на нього замаху

Главу уряду доставили до лікарні, а ймовірного нападника затримала поліція.

15.05.2024 - 17:00

Arrow

Вас це може зацікавити