З порту Одеса вийшло перше судно з 26 тис тоннами української кукурудзи

Головна > Енергетика > З порту Одеса вийшло перше судно з 26 ти...
Author

Назар Лазебний

01.08.2022, 10:57
Shares

1

Views

1 081

З порту Одеса вийшло перше судно з 26 тис тоннами української кукурудзи

Александр Кубраков/facebook.com


Сьогодні вперше з 24 лютого вийшло судно з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, інформує Інфокурс.

"Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис тонн української кукурудзи. Україна є 4-им найбільшим експортером кукурудзи в світі, тому можливість його вивезення через порти – це колосальної ваги успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки", – зазначив міністр.

Фото: Александр Кубраков/facebook.com

У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу, додав Кубраков. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення РФ. Паралельно Україна отримує заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією.

"У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції", – зазначив Кубраков.

За його словами, розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

Україна є 4-им найбільшим експортером кукурудзи в світі, тому можливість його вивезення через порти – це колосальної ваги успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки, наголосив міністр інфраструктури.

Нагадаємо: 22 липня у Стамбулі було підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Як зазначив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, що Україна підписує договір з Туреччиною та ООН і бере на себе зобовʼязання перед ними. Водночас Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН.

Угода передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та РФ. Він займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Наступного дня після підписання угоди російські війська атакували одеський морський торговий порт крилатими ракетами. Дві ракети було збито силами ППО, ще дві влучили в обʼєкти інфраструктури порту.

У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

29 липня президент Володимир Зеленський разом з іноземними послами відвідав порт Чорноморськ, де заявив, що Україна готова до експорту зерна.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити