Євросоюз проводить аудит постачання зброї країнами ЄС в Україну - FT

Головна > Політика > Євросоюз проводить аудит постачання збро...
Author

Марія Куренко

16.01.2024, 11:37
Shares

1

Views

674

ЄС і США мають прискорити допомогу Україні - президентка Єврокомісії
ukrinform.ua

Брюссель проводить аудит кількості зброї, яку держави-члени ЄС надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії на тлі заяв про те, що деякі країни відправили менше озброєння Києву, ніж могли.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на три поінформовані джерела в ЄС.

Аудит проводить Європейська служба зовнішніх дій (EEAS), яка має намір представити свої результати країнам-членам до позачергового саміту лідерів ЄС 1 лютого, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що аудит спиратиметься на матеріали, подані державами ЄС у відповідь на запити EEAS.

Перевірка вже зустріла опір з боку деяких країн, які не бажають видавати повних даних, .

Як пише видання, рішення про початок розслідування виникло після прохання канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки з країн ЄС до Києва.

"Поставки зброї для України, які планує наразі більшість країн-членів ЄС, надто малі. Нам також потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери для підтримки України цього рок"», — сказав він журналістам.

Хоча зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші, його публічний заклик до більшої прозорості в приватному порядку підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

Деякі країни ЄС, окрім Німеччини, зокрема на сході блоку, також наполягають на розширенні Європейського фонду миру (EPF), спільного фонду, який частково фінансує поставки зброї в Україну, щоб збільшити постачання та розділити тягар витрат.

"Ми повинні переконатися, що EPF повернувся на правильний шлях і ми можемо знову використовувати його для подальших траншів підтримки України», — сказав високопоставлений дипломат ЄС. Він додав, що без EPF «деякі країни-члени» ЄС не надаватимуть жодної військової підтримки".

Видання додає, що західна військова та фінансова допомога Україні скоротилася в останні місяці, що обмежило здатність Києва захищатися від атак Росії та розпочати контрнаступальні операції та викликало побоювання, що готовність допомогти Україні слабшає після майже двох років війни.

Аудит проводиться в той момент, коли Брюссель і Вашингтон намагаються знайти політичний консенсус, який дозволив би їм підписати нові пакети фінансової допомоги Києву разом на суму близько 110 мільярдів доларів.

Нагадаємо: Німеччина від початку війни надала Україні різноманітної допомоги майже на 28 млрд євро та продовжить підтримувати і цього року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити