Євросоюз має розглянути вилучення російських резервів для використання на відновлення України – Боррель

Головна > Банки > Євросоюз має розглянути вилучення російс...
Author

Назар Лазебний

09.05.2022, 10:59
Shares

2

Views

1 021

Євросоюз має розглянути вилучення російських резервів для використання на відновлення України – Боррель

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель

TREND NewsAgency

Країнам Європейського союзу слід розглянути питання про вилучення заморожених валютних резервів Росії та направлення їх на відновлення України після війни.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель в інтерв'ю Financial Times, інформує Інфокурс.

Як нагадав Боррель, США взяли під свій контроль активи на мільярди доларів, що належать афганському центральному банку, частково для потенційної компенсації жертвам тероризму, а також для гуманітарної допомоги країні, і логічно було б розглянути такі кроки з резервами Росії.

"Я був би дуже за, бо це логічно. Гроші перебувають у нас, і хтось повинен мені пояснити, чому це добре для афганських грошей і погано для російських грошей", - сказав він.

На початку війни ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, що зберігаються на рахунках Центрального банку РФ. Росія заявила в березні, що заморожено близько 300 мільярдів доларів із її золотовалютних резервів, які в сумі перевищують 600 мільярдів доларів.

Питання про те, як платити за відновлення України, є одним із ключових політичних питань з огляду на "неймовірну суму грошей", яка буде задіяна, сказав глава дипломатії ЄС. Він хотів би, щоб дискусія щодо методів забезпечення "військових компенсацій" йшла з Росії.

Крім того Боррель зазначив, що рішення у разі його ухвалення не буде безпрецедентним, вказуючи на рішення США виділити 3,5 мільярда доларів заморожених активів афганського центрального банку для потреб, включаючи гуманітарну допомогу та компенсацію сім'ям жертв терактів 11 вересня.

"Це одне з найважливіших політичних питань: хто платитиме за відновлення України?", - сказав Боррель.

Нагадаємо: Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект про направлення заморожених російських активів на користь України. Цим законопроектом закликають президента Джо Байдена продати предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, на які накладено арешт, а кошти спрямувати на допомогу Україні.

Минулого тижня Міжнародна донорська конференція, присвячена збору коштів для України, що постраждала від війни, зібрала $6,5 млрд.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити