Європейська Рада остаточно ухвалила кримінальну відповідальність за порушення санкцій

Головна > Політика > Європейська Рада остаточно ухвалила крим...
Author

Марія Куренко

12.04.2024, 16:50
Shares

1

Views

500

Допомога Україні від ЄС - Єврорада запропонувала збільшити Європейський  фонд миру | РБК-Україна
Getty Images

Рада ЄС сьогодні остаточно ухвалила європейські правові норми, які передбачають кримінальну відповідальність та систему покарання за порушення санкцій, що були запроваджені Євросоюзом.

Про це йдеться у прес-релізі на сайті Європейської Ради.

Зазначається, що спільні правила притягнення до такої відповідальності стосуються всіх країн-членів.

"Рада ЄС сьогодні ухвалила закон, який охоплює загальноєвропейський мінімальний пакет правил для переслідування випадків порушення санкцій ЄС в країнах-членах. Певні дії будуть оцінюватися відтепер як кримінальний злочин в усіх країнах-членах, - наприклад, допомога в обходженні заборони на подорожі, торгівля підсанкційними товарами або здійснення незаконних фінансових операцій. Підбурювання, пособництво та сприяння таким злочинам також будуть каратися", - йдеться у документі.

Країни-члени мають створити умови, за якими порушення санкцій ЄС будуть каратися ефективними та пропорційними покараннями, які залежатимуть від характеру та обсягів скоєного злочину. В той же час, міжнародне порушення санкцій ЄС, в якості найбільшого покарання, може тягнути реальне ув’язнення.

Особи, що були причетними до порушення обмежувальних заходів ЄС, також можуть піддаватися різного роду фінансовим стягненням.

Юридичні особи, - такі як компанії, - також можуть визнаватися винними у порушенні санкцій ЄС, якщо такі порушення скоєні керівними особами таких організацій. Такі порушення можуть тягнути за собою позбавлення компанії ліцензії на бізнесову діяльність, відкликання відповідних дозволів та здійснення економічних операцій.

Повідомляється, що Директива набуде чинності на двадцятий день після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Країни-члени матимуть 12 місяців, щоб включити положення директиви у своє національне законодавство.

Нагадаємо: З початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, Європейський Союз застосував вже 13 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій проти країни-агресора, які покликані зменшити можливості Кремля у фінансування власної "машини війни".

Тринадцятий пакет санкцій, який був прийнятий 23 лютого 2024 року включав: додаткові санкції проти 106 фізичних та 88 юридичних осіб , у тому числі осіб, причетних до поставок озброєнь Північною Кореєю до Росії; 27 нових структур у списку тих, хто безпосередньо підтримує ВПК Росії, в тому числі суб'єкти, розташовані в третіх країнах і причетні до обходу торговельних обмежень; додаткові обмеження на безпілотні літальні апарати; подальші обмеження експорту товарів , які сприяють посиленню промислового потенціалу Росії.

Наразіобмежувальні санкції ЄСу зв’язку із нападом Росії на Україну поширюються на 1706 осіб та 419 установ, які є суб’єктами для заморожування активів та заборони на подорожі до ЄС.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Російські війська атакували енергетичний об’єкт на сході, у двох регіонах подовжують діяти графіки відключень 

Аварійна допомога на запит українського оператора системи передачі із сусідніх країн минулої доби не залучалася.

29.04.2024 - 12:00

Arrow

Вас це може зацікавити