Європарламентарі просять призупинити статус кандидата в ЄС для Грузії 

Головна > Міжнародне > Європарламентарі просять призупинити ста...
Author

Марія Куренко

07.05.2024, 13:52
Shares

1

Views

604

Європарламент відмовився голосувати за фінансування Ради ЄС допоки Україну  не забезпечать додатковими Patriot - Мілітарний
mil.in.ua

Понад 30 депутатів Європарламенту закликали високого представника ЄС Жозепа Борреля призупинити для Грузії статус кандидата на вступ в ЄС.

Про це повідомляє проєкт SOVA.

Авторами заяви є Раса Юкнявічене, Андрюс Кубілюс, Міріам Лексман та ще 28 депутатів Європарламенту.

На думку депутатів Європарламенту, спроби змусити замовкнути мирних демонстрантів і застосувати силу у процесі прийняття російського аналога закону про іноагентів, ініційованого «Грузинською мрією», вийшли за межі дозволеного.

"Така поведінка ще більше посилила напруженість та поляризацію у грузинській політиці та суспільстві", - йдеться в заяві.

За їхніми словами,ці дії суперечать 9 крокам Єврокомісії, викладеним у контексті набуття кандидатського статусу, і що ці події більше не можна ігнорувати.

"Закликаємо вас зайняти тверду позицію та вжити відповідних заходів, які послужать чітким сигналом уряду Грузії. Поведінка уряду Грузії та керівної партії "Грузинська мрія" суперечить зобов'язанням країни-кандидата в ЄС. Відповідно, статус кандидата для Грузії має бути припинено без подальшого прогресу на шляху вступу", - зазначили парламентарі.

Також депутати заявили, щоварто переглянути фінансування Європейським союзом державного бюджету та урядових програм Грузії.

Європарламентарі зазначили, що проміжна оцінка прогресу Грузії у виконанні дев'яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії від 8 листопада 2023 року, має бути проведена негайно.

Нагадаємо: У Грузії з 15 квітня проходять мітинги "Ні – російському закону" проти ініційованого "Грузинською мрією" законопроекту "Про прозорість іноземного впливу". Цього дня парламентський комітет із юридичних питань розпочав обговорення законопроекту.

17 квітня законопроект було підтримано 83 депутатами у першому читанні, а 1 травня — у другому.

У ніч проти 1 травня поліція Грузії використала проти демонстрантів перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети, також до затриманих застосовували насильство. Відомо про затримання 63 учасників акції протесту.

1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні так званий законопроєкт про "іноагентів".

Глава уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні відбудеться "через два тижні".

Президентка Зурабішвілі запевнила, що накладе на документ вето, однак у партії влади - "Грузинської мрії" - є достатньо голосів, щоб його подолати.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити