Європарламент схвалив закон про штучний інтелект

Головна > Закон > Європарламент схвалив закон про штучний ...
Author

Олександр Талов

13.03.2024, 16:05
Shares

1

Views

340

Штучний інтелект може врятувати людство від самознищення, – OpenAI CEO
gettyimages

Європейський парламент схвалив закон про штучний інтелект, було погоджено найбільш комплексні заходи захисту у галузі ШІ та перші обмеження на інструменти генеративного ШІ.

Про це повідомляє пресслужба Європейського парламенту

Відповідний регламент був погоджений на переговорах з країнами-членами у грудні 2023 року і сьогодні схвалений депутатами Європарламенту 523 голосами "за", 46 – "проти", 49 – депутатів утримались.

"Він (регламент -ред.) спрямований на захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та стійкості навколишнього середовища від штучного інтелекту з високим ризиком, одночасно стимулюючи інновації та утверджуючи Європу як лідера в цій галузі. Регламент встановлює зобов’язання для ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу", - йдеться у повідомленні.

Забороняються певні додатки штучного інтелекту, які загрожують правам громадян, у тому числі системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, а також нецільове вилучення зображень осіб з Інтернету або записів з камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання осіб.

Закон обмежить використання урядами біометричного спостереження в реальному часі у громадських місцях випадками певних злочинів, запобіганням реальним загрозам, таким як терористичні атаки, та пошуку людей, підозрюваних у найбільш серйозних злочинах.

Правила охоплюватимуть високоефективні моделі штучного інтелекту загального призначення та системи штучного інтелекту з високим рівнем ризику, які повинні відповідати конкретним зобовʼязанням щодо прозорості та законів ЄС про авторське право.

Передбачені також чіткі зобов'язання для інших систем штучного інтелекту з високим ризиком (через їх значну потенційну шкоду для здоров’я, безпеки, основних прав, навколишнього середовища, демократії та верховенства права). Приклади використання штучного інтелекту з високим ризиком включають критичну інфраструктуру, освіту та професійну підготовку, працевлаштування, основні приватні та державні послуги (наприклад, охорона здоров’я, банки), певні системи правоохоронних органів, управління міграцією та кордонами, правосуддя та демократичні процеси (наприклад, вплив на вибори)

"Я вітаю переважну підтримку Європейським парламентом Закону ЄС про штучний інтелект, першу у світі всеосяжну та обовʼязкову основу для надійного ШІ. Європа тепер є світовим установником стандартів у галузі надійного ШІ", – заявив європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон.

Як повідомлялє агенція Reuters , країни ЄС мають намір офіційно дати згоду на закон у травні, при цьому очікується, що він набуде чинності на початку наступного року і почне застосовуватися у 2026 році, хоча деякі положення набудуть чинності раніше.

Нагадаємо: Положення закону все ще підлягають остаточній юрист-лінгвістичній перевірці та, як очікується, закон буде остаточно прийнято до кінця законодавчоготерміну (через так звану процедуру виправлення ). Закон також має бути офіційно схвалений Радою.

Він набуде чинності через двадцять днів після його публікації в офіційному журналі та буде повністю застосований через 24 місяці після набуття ним чинності.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити