Європарламент схвалив надання Україні до 35 млрд євро кредиту за рахунок російських активів

Головна > Війна > Європарламент схвалив надання Україні до...
Author

Ольга Фединчік

22.10.2024, 14:05
Shares

3

Views

286

Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС -  18000.com.ua
slovoidilo.ua

Депутати Європарламенту дали добро на надання Україні кредиту у розмірі до 35 млрд, який буде погашено за рахунок майбутніх доходів від заморожених російських активів,

Про це йдеться у резолюції. Новий кредит є вкладом ЄС у підтримку України, погоджену країнами G7 у червні.

"Україна продовжує протистояти російській агресії, її хоробрі громадяни борються не лише за власне існування та свободу, а й захищають демократію, права людини, свободу та міжнародне право для всіх нас. Потреба у фінансовій підтримці величезна та термінова. Росія повинна заплатити за напад на українців і брутальне знищення інфраструктури країни, міст, сіл і будинків. Тягар відбудови України візьмуть на себе ті, хто відповідальний за її знищення, а саме Росія", – сказала доповідач Карін Карлсбро (Renew, SE) .

Прибуток від заморожених російських державних активів буде спрямований на погашення кредиту.

Кошти буде виплачено до кінця 2025 року.

Цей кредит є частиною пакету G7, узгодженого у червні минулого року, щодо надання до 50 млрд доларів фінансової підтримки Україні. Остаточна сума, яку внесе ЄС, може бути нижчою залежно від розміру кредитів, наданих іншими партнерами G7.

Механізм кредитної співпраці України, нещодавно створена структура, зробить майбутні доходи від заморожених активів російського Центрального банку, які є в ЄС, доступними для України. Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та погашати кредит ЄС, а також кредити від інших партнерів G7.

Хоча засоби механізму можуть бути використані для обслуговування та погашення кредитів, Київ може розподіляти кошти на власний розсуд.

Уряди ЄС уже схвалили цю пропозицію, і Рада планує ухвалити регламент шляхом письмової процедури після голосування в парламенті. Регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо: У червні лідери G7 домовилися про наданняУкраїні кредиту у розмірі 50 млрд доларів, який буде погашено за рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських валютних резервів у розмірі близько 260 млрдєвро , більша частина яких зберігається в Euroclear, бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть на себе по близько 20 млрд доларів, а 10 млрд доларів, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія і Канада.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Бізнес

Тайская аптека с натуральными средствами для вашего здоровья 

Откройте для себя тайскую аптеку с её уникальными натурпродуктами. Узнайте о тайских мазях для заживления шрамов и восстановлению кожи. Купите тайские...

21.10.2024 - 15:24

Arrow
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow

Вас це може зацікавити