Європарламент схвалив макрофінансову допомогу Україні на 5 млрд євро

Головна > Бізнес > Європарламент схвалив макрофінансову доп...
Author

Олександр Талов

15.09.2022, 16:34
Shares

3

Views

421

Європарламент схвалив макрофінансову допомогу Україні на 5 млрд євро

portal.lviv.ua

Європейський парламент підтримав рішення Єврокомісії від 7 вересня щодо запровадження для України нової програми макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 5 млрд євро . Ця масштабна допомога вже восьма за ліком.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів, інформує Інфокурс.

Ключові факти

Рішення, яке розглядалося сьогодні під час пленарного засідання за прискореною процедурою, підтримали 534 депутати, проти проголосували 30, ще 26 депутатів Європарламенту утрималися.

Очікується, що перший транш коштів в рамках цього пакету буде надано Україні одразу після набуття чинності для сторін відповідних Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди, повідомили в Мінфіні. Переговори щодо їх параметрів будуть проведені одразу після прийняття рішення щодо надання Україні додаткової фінансової підтримки Радою ЄС.

"Сьогодні, перед обличчям глобальних викликів, цивілізований світ об’єднаний як ніколи раніше. Ми надзвичайно вдячні європейським колегам за плідну співпрацю на всіх рівнях. Додаткове фінансування ЄС допоможе пом’якшити економічні наслідки руйнівної війни росії проти нашої держави", – зазначив Сергій Марченко.

Макрофін ЄС буде спрямовано на фінансування першочергових потреб держбюджету та сприятиме збереженню фінансової стабільності України, зазначили в Мінфіні.

Нагадаємо: У червні ЄС затвердив виділення Україні 9 млрд євро допомоги. Новий макрофін складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі 500 млн євро надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще 5 млрд євро Україна очікує отримати до кінця вересня.

Пакет на 5 млрд євро доповнює 10 млрд євро, які ЄС вже надав Україні у вигляді фінансової допомоги, заявляла раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Умови його виділення були погоджені міністрами економіки країн ЄС під час неформальної зустрічі в Празі 9 вересня.

Український уряд розраховує отримати нову програму макрофінансової допомоги від ЄС, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. За його словами, дефіцит бюджету у 2023 році може зменшитися, але допомога союзників залишиться вкрай важливим джерелом фінансування цього дефіциту.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити