Європарламент готує жорсткі заходи щодо використання штучного інтелекту FT

Головна > Бізнес > Європарламент готує жорсткі заходи щодо ...
Author

Ольга Фединчік

14.04.2023, 18:43
Shares

2

Views

1 137

Європарламент готує жорсткі заходи щодо використання штучного інтелекту FT

management.com.ua

Європейський парламент готує нові норми щодо використання штучного інтелекту, зокрема примус виробників чат-ботів розкривати інформацію про те, чи вони використовують матеріали, захищені авторським правом.

Про це пише Financial Times, інформує Інфокурс.

За словами джерел, депутати Європарламенту в Брюсселі близькі до узгодження низки пропозицій, що стануть частиною європейського Закону про штучний інтелект.

Серед заходів, які, ймовірно, будуть запропоновані – розробники таких продуктів, як ChatGPT від OpenAI, повинні оголосити, чи використовуються матеріали, захищені авторським правом, для навчання їх моделей ШІ. Цей захід призначений для того, щоб дозволити творцям контенту вимагати оплати.

Депутати Європарламенту також хочуть, щоб відповідальність за неправомірне використання програм ШІ покладалася на таких розробників, як OpenAI, а не на малі підприємства, які його використовують.

Однією зі спірних пропозицій депутатів Європарламенту є заборона на використання системи розпізнавання осіб у громадських місцях за жодних обставин. Очікується, що держави – члени ЄС під тиском своїх місцевих правоохоронних органів чинитимуть опір повній забороні біометрії, кажуть джерела, обізнані про переговори.

Угода між депутатами Європарламенту, які вже майже два роки борються за заходи щодо контролю за штучним інтелектом, має вирішальне значення для початку ширших переговорів щодо Закону про ШІ.

Запропонований закон буде одним із найжорсткіших і може бути ухвалений у звʼязку з побоюваннями щодо можливих зловживань цією технологією.

Депутати Європарламенту сподіваються остаточно узгодити свою позицію наступного тижня, заявив Financial Times один із провідних перемовників у парламенті Брандо Беніфеї.

Згідно з поточними пропозиціями Закону про ШІ, чат-боти повинні повідомляти користувачам, що вони не люди. Беніфеї додав, що депутати Європарламенту хочуть більшої прозорості.

"Нам потрібен список публічно розкритих матеріалів, які використовуються для навчання, тому що [автори] можуть використовувати інші закони та способи, щоб спробувати отримати оплату за те, що використовується без їхньої згоди", – сказав він.

Повідомляється,що пропозиція надійшла у звʼязку з тим, що компанія Getty Images, подала у Великій Британії позов про порушення авторських прав проти Stability AI. Як стверджують у компанії, виробник безкоштовного інструменту для створення зображень використовував мільйони зображень, захищених авторським правом, без згоди.

До того ж колективні позови проти Stability AI та інших компаній подали митці в США після того, як виявили, що їхні роботи використовувалися для навчання систем ШІ.

Нагадаємо: Комісаріат із захисту приватного життя Канади розпочав розслідування проти американської компанії OpenAI, яка є розробником чат-бота ChatGPT.

Канада стала другою країною у світі після Італії, яка оголосила про початок розслідування щодо OpenAI. У комісаріаті зазначили, що розслідування почалося «у відповідь на скаргу про збір, використання та розкриття особистої інформації без згоди» користувачів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Вранці ворог намагався прорвати лінію оборони ЗСУ на Харківщині, атаку відбито - Міноборони 

У Міноборони наголосили, що станом на зараз атаку ворога відбито, тривають бої різної інтенсивності.

10.05.2024 - 15:03

Arrow
Theme

Політика

Зеленський призначив Залужного послом України у Великій Британії

8 лютого, президент України Володимир Зеленський звільнив з посади головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

09.05.2024 - 15:48

Arrow

Вас це може зацікавити