Європа збільшить експорт української електроенергії в 2,5 рази – Укренерго

Головна > Енергетика > Європа збільшить експорт української еле...
Author

Ольга Фединчік

29.07.2022, 11:16
Shares

1

Views

1 168

Європа збільшить експорт української електроенергії в 2,5 рази – Укренерго

nrj.com.ua

Європейська енергетична система ENTSO-E 28 липня дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 рази. Починаючи з 30 липня обсяг становитиме 250 МВт.

Про це повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький, інформує Інфокурс.

"Для нас це очікуване рішення, оскільки з початку відновлення експорту до ЄС, з перших 100 МВт, ми отримували щоденні звіти технічних фахівців ENTSO-E, які підтверджували: експорт української електроенергії в синхронізованій з континентальною Європою енергомережі відбувається стабільно, негативного впливу на систему немає", - написав він.

Кудрицький зазначив, що в ЄС усвідомлюють роль української електроенергії, яка "допомагає замістити токсичний російський газ, а Україні – дозволяє заробляти кошти на підготовку до опалювального сезону".

Нагадаємо: Раніше Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила про те, що Євросоюз найближчим часом хоче подвоїти імпорт української електроенергії. Вона зазначила, що розширення торгівлі електроенергією дозволить Україні отримати доходи, щоб компенсувати наслідки війни, а для ЄС це зробить доступною додаткову доступну електроенергію в період, коли ціни надзвичайно високі та відбувається скорочення споживання газу, де це можливо, щоб покінчити залежністю від Росії.

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року.

З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови.

7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до 150 млн євро щомісяця.

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявив, що використання у повній мірі експортного потенціалу української електроенергії дозволить державам ЄС замістити 5-6 млрд куб. м російського газу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити