ЄСПЛ зобовʼязав росію забезпечити права військовополонених з «Азовсталі»

Головна > Закон > ЄСПЛ зобовʼязав росію забезпечити права ...
Author

Назар Лазебний

24.08.2022, 17:01
Shares

2

Views

984

ЄСПЛ зобовʼязав росію забезпечити права військовополонених з «Азовсталі»

МІнюст України

Європейський суд з прав людини дав росії термінові вказівки негайно забезпечити права українських військовополонених, включаючи медичну допомогу.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України, інформує Інфокурс.

"Розглянувши клопотання України ЄСПЛ зазначив, що у справі "Олійниченко проти Росії та України" ним надано російській федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції)", - йдеться у повідомленні.

Як наголосили в ЄСПЛ, надані рф вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказав, що вони також застосовуються і у міждержавній справі "Україна проти Росії (Х)".

Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

"Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти росії тепер також охоплюють і права військовополонених", – зазначила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

23 серпня Україна подала низку термінових вимог до Європейського суду з прав людини щодо захисників "Азовсталі", серед яких недопущення "трибуналу" над військовими та катувань. Україна просила застосувати "Правило 39" — захисний захід, який зобовʼязує державу вжити невідкладних дій щодо збереження життя і здоровʼя заявника. Вказане клопотання подано в межах міждержавної справи "Україна проти Росії (Х)" за заявою № 11055/22 щодо порушення прав людини під час повномасштабного вторгнення росіян до нашої країни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошував, що захисники Маріуполя є комбатантами, законними учасниками воєнних дій, тому у разі потрапляння в полон отримують статус військовополонених, який вимагає належного поводження на основі Женевської конвенції. Україна також вимагає вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду так званих "трибуналах" та інших показових судилищах, зрежисованих російськими загарбниками.

Нагадаємо: Як повідомляв раніше ІК, 24 серпня окупанти можуть провести судилище над "азовцями".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити