ЄСПЛ виніс рішення у справі Росія проти України - відмова у задоволенні позову у повному обсязі

Головна > Закон > ЄСПЛ виніс рішення у справі Росія проти ...
Author

Олександр Талов

18.07.2023, 13:57
Shares

2

Views

898

Кабмін створив комісію для виконання рішень ЄСПЛ » Профспілка працівників  освіти і науки України
pon.org.ua

У вівторок, 18 липня, Європейський суд з прав людини оголосив рішення у справі "Росія проти України" (№ 36958/21) і відмовив у задоволенні позовних вимог РФ у повному обсязі.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України, інформує Інфокурс.

Зазначається, що ця справа виникла на підставі заяви, поданої проти України урядом РФ 22 липня 2021 року за статтею 33 (міждержавні справи) Європейської конвенції з прав людини.

Ця скарга Росії — єдина міждержавна скарга проти України. Вона висунута за 10 групами звинувачень.

  • РФ закидала Україні нібито адміністративні практики "вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеженнях на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства".
  • Росія також спробувала приписати Україні відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, тому що Україна "не закрила повітряний простір".
  • Москва також скаржилась на блокування Північно-Кримського каналу та просила ЄСПЛ застосувати тимчасові заходи, зокрема, зобов’язати Україну відновити подачу води до Криму та припинити "утиски" у використанні російської мови.

Після ретельного дослідження Судом представлених державою-позивачем матеріалів і доказів, а також враховуючи поведінку росії та відсутність будь-якої співпраці з березня 2022 року, ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову у повному обсязі та вилучив його з реєстру справ.

У Мінʼюсті уточнили, що при поданні позову і клопотання про забезпечувальні заходи за правилом регламенту ЄСПЛ заявник має довести суду існування дійсного ризику порушень прав, які передбачені Європейською конвенцією з прав людини, та підтвердити це доказами.

"23 липня 2021 року ЄСПЛ одразу відхилив прохання про забезпечувальні заходи, чітко вказавши, що росією не було надано доказів «серйозного ризику непоправної шкоди основоположним правам людини за Європейською конвенцією». Тож, не дивно, що Європейський Суд одразу ж відхилив клопотання рф щодо тимчасових заходів за Правилом 39. Більше того, при поданні позову, всі документи, як докази, так і сама заява, були подані російською мовою, у зв’язку з чим ЄСПЛ неодноразово надавав вказівки подати всі документи офіційними мовами його роботи, англійською або французькою, однак росія постійно відтягувала надання належно підготовлених документів", — зазначила Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

Минулого року президент України Володимир Зеленський оголосив, щоУкраїна направила офіційний позов проти Росіїдо Міжнародного суду ООН у Гаазі. Україна вимагає притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії.

Нагадаємо: 22 липня 2023 року Росія подала в Європейський суд з прав людини міждержавну скаргу проти України.

В Європейському суді з прав людини знаходиться на розгляді ряд заяв України проти Росії, зокрема, збиття збиття рейсу MH17 в липні 2014 року, порушення прав людини в окупованому Криму, захоплення українських військових кораблів у Керченській протоці в 2018 році.

Рішення ЄСПЛ в Росії не є обов'язковими для виконання.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити