ЄС запроваджує новий механізм для спільних закупівель газу AggregateEU

Головна > Банки > ЄС запроваджує новий механізм для спільн...
Author

Ольга Фединчік

25.04.2023, 11:02
Shares

0

Views

937

ЄС запроваджує новий механізм для спільних закупівель газу AggregateEU

Джаспер Юйнен/Bloomberg

ЄС робить перший крок у створенні пулу покупців природного газу та обʼєднанні їх із продавцями, щоб уникнути стрибків цін, які вразили енергетичні ринки минулого року. Для цього блок запускає новий інструмент для спільних закупівель газу – AggregateEU.

Про це пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Новий інструмент для спільних закупівель газу, офіційно відкривається у вівторок, 25 квітня, о 9:00 за брюссельським часом.

Зазначається, що компанії зможуть почати подавати свої прогнози попиту на газ на 12 місяців, починаючи з червня.

Відповідний механізм ЄС запускає, щоб знизити волатильність цін, що спостерігається в умовах енергетичної кризи.

Нагадаємо: Раніше Bloomberg повідомляв, що ще у березні ЄС планував зробити свої перші кроки на світовому ринку природного газу як картель покупців у квітні, прагнучи знизити ціни на енергоносії та забезпечити стабільні поставки. За словами Шефковича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років. Після оголошення тендера у квітні ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками будуть підписані приблизно у червні.

За повідомленням Reuters, в січні віце-президент Єврокомісії Марош Шефкович поінформував, що Європейська комісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу ще "задовго до літа". Деякі офіційні особи ЄС кажуть, що певні великі енергетичні компанії висловили небажання приєднуватися до закупівель, оскільки вже можуть вести переговори щодо своїх газових угод і сумніваються, що схема ЄС забезпечить нижчі ціни. Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності. За словами Шефковича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років. Після оголошення тендера у квітні ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками будуть підписані приблизно у червні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити