ЄС підписав тристоронній меморандум з Єгиптом та Ізраїлем щодо експорту природного газу до Європи.

Головна > Банки > ЄС підписав тристоронній меморандум з Єг...
Author

Олександр Талов

15.06.2022, 17:48
Shares

3

Views

1 206

ЄС підписав тристоронній меморандум з Єгиптом та Ізраїлем щодо експорту природного газу до Європи.

Ursula von der Leyen/twitter.com




Європейський Союз підписав тристоронній Меморандум про взаєморозуміння з Єгиптом та Ізраїлем щодо експорту природного газу до Європи.

Про це йдеться в заяві на сайті Єврокомісії.

"Сторони працюватимуть разом над стабільним постачанням природного газу таким чином, щоб це відповідало довгостроковим цілям декарбонізації та на основі ринкових цін", — йдеться у заяві.

Як повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, меморандум передбачає експорт газу з Ізраїлю трубопроводом до Єгипту, де його будуть зріджувати та відправляти до Європи танкерами.

Також повідомляється, що ЄС та Єгипет домовилися співпрацювати у сфері відновлюваних джерел енергії, водню та енергоефективності.

ЄС і Єгипет розроблять Середземноморське водневе партнерство для сприяння інвестиціям у виробництво електроенергії з відновлюваних джерел, зміцнення та розширення електричних мереж, включаючи транссередземноморські інтерконектори, виробництво відновлюваних джерел енергії та низьковуглецевого водню, а також будівництво інфраструктури зберігання, транспортування та розподілу.

Нагадаємо: Ізраїльський газ обслуговує переважно місцевий ринок, а також сусідні Єгипет та Йорданію. Цього року ізраїльські експортери збільшують поставки до Єгипту. Ще в лютому міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар заявила, що вивчатиме будь-які запити на постачання газу до ЄС, але навряд чи країна зможе відправити "величезні обсяги", враховуючи, що більша частина її нинішніх потужностей спрямована на Єгипет, Йорданію і внутрішній ринок.

Значне збільшення поставок вимагатиме розробки нових великих родовищ газу в районі Східного Середземноморʼя.

Європейський Союз розглядає також можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Ідея полягає в тому, щоб вивантажувати СПГ в порту Барселони, перетворювати його там у газоподібний стан і отримувати по трубі.

Диверсифікувати постачання газу в ЄС планують також завдяки африканським країнам. Країни Африки, зокрема Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують великий невикористаний потенціал скрапленого газу, вважають у ЄС.

Передбачаєтьсятакож реалізація угоди зі США про додаткове постачання 15 млрд кубометрів LNG у 2022 році та близько 50 млрд кубометрів щороку до 2030-го. Також подвоєння пропускної спроможності Південного газового коридору, яким до Європи надходить газ з Азербайджану, до 20 млрд кубометрів на рік та імпорт з Канади.

Уже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу з Росії на дві третини

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити