ЄС може заблокувати фінансування для Словаччини через "відступ від демократії"

Головна > Міжнародне > ЄС може заблокувати фінансування для Сло...
Author

Марія Куренко

09.09.2024, 13:15
Shares

4

Views

345

МВД Словакии: мотивы покушения на Роберта Фицо - политические | Euronews
Премʼєр-міністраСловаччини Роберт Фіцо, euronews.com

ЄС розробляє пропозицію, щоб покарати Словаччину за згортання демократичних реформ, це може призвести до блокування коштів ЄС, призначених для Братислави.

Про це із посиланням на джерела пише Bloomberg.

Повідомляється, що Єврокомісія підготувала таке рішення у відповідь на рішення премʼєр-міністра Словаччини Роберта Фіцо закрити Офіс спецпрокурора, який здійснював нагляд за низкою корупційних справ, повʼязаних із витрачанням європейських фондів, кажуть співрозмовники видання.

Запущений Єврокомісією процес перебуває на початковій стадії і ще має бути схвалений президенткою ЄК Урсулою фон дер Ляєн. Як зазначає Bloomberg речник Єврокомісії не відповів на запити видання про коментарі.

Близько 80% державних інвестицій у Словаччині фінансується за рахунок фондів ЄС. Будь-які проблеми з доступом до цих фондів стануть серйозним ударом для Словаччини, яка і так уже страждає від надмірного дефіциту держбюджету, зазначає видання.

Один із розглянутих Єврокомісією штрафних варіантів передбачає запуск механізму, що дозволяє ЄС заморожувати фінансування в тому разі, якщо він бачить загрозу для своїх грошей. Цей механізм дозволить ЄС утримати частину з майже 13 млрд євро, виділених Словаччині в межах бюджету Євросоюзу.

Єврокомісія також розглядає можливість утримання частини або всіх дотацій на суму в 2,7 млрд євро, виділених Словаччині на боротьбу з пандемією COVID-19.

Нагадаємо: Заснування Словаччиною Офісу спецпрокурора було однією з умов надання цих коштів. Роберт Фіцо після повернення до влади в жовтні 2023 року перебуває під пильним наглядом з боку Брюсселя через його рішення переглянути Кримінальний кодекс і скасувати Офіс спецпрокурора, який стежив за корупційними справами низки високопоставлених осіб.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити