ЄС більше не гарантує інтеграцію Західним Балканам - Reuters

Головна > Економіка > ЄС більше не гарантує інтеграцію Західни...
Author

Олександр Талов

29.09.2021, 10:24
Shares

2

Views

575

ЄС більше не гарантує інтеграцію Західним Балканам - Reuters

alternativ.am

Через внутрішні суперечності ЄС більше не може гарантувати майбутнє членство шести балканським країнам, яким раніше обіцяли місце в євроспільноті.

Про це йдеться у повідомленні Reuters із посиланням на дипломатичні джерела в Євросоюзі.

Мова йде про євроінтеграцію Сербії, Косова, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Албанії та Північної Македонії. Суперечності виникли навколо декларації саміту лідерів ЄС та цих країн, який відбудеться 6 жовтня. Це збігається з загостренням напруженості на кордоні Косово і Сербії.

За словами дипломатів, проєкт пройшов щонайменше два раунди переговорів, але згоди щодо нього так і немає. Держави ЄС не розголошують своїх позицій, але багаті країни, такі як Данія, Франція та Нідерланди, побоюються повторення прискореного приєднання Румунії та Болгарії у 2007 році та погано керованої міграції східноєвропейських робітників до Британії, що свого часу налаштувало багатьох британців проти ЄС.

Зазначається, що такою невизначеністю ЄС опосередковано загострює напругу в регіоні з 20-мільйонним населенням. Адже громадяни балканських країн мріяли про приєднання до Євросоюзу після розпаду Югославії та багаточисельних етнічних воєних суперечок 1990-х років.

Війська НАТО посилили патрулювання в Косово біля прикордонних переходів, які блокуються місцевими сербами. Їх обурення викликала заборона на в’їзд у країну автомобілів із сербськими номерами.

Усі авто із Сербії при в’їзді в Косово тепер повинні використовувати тимчасові місцеві реєстраційні дані, дійсні протягом 60 днів.

НАТО та ЄС уже кілька разів висловили стурбованість ситуацією, закликавши сторони до стриманості та деескалації.

ЄС і США закликали до спокою, і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен у вівторок почала триденну поїздку в шість балканських країн, щоб продемонструвати прихильність виконавчої влади ЄС регіону.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити