Які валютні операції можуть здійснювати українці в умовах воєнного стану?

Головна > Енергетика > Які валютні операції можуть здійснювати ...
Author

Назар Лазебний

19.08.2022, 15:29
Shares

0

Views

1 079

Які валютні операції можуть здійснювати українці в умовах воєнного стану?
null

З моменту впровадження в Україні воєнного стану Нацбанком країни було проведено регулювання процедури здійснення валютних операцій громадянами, для чого була прийнята відповідна постанова. При цьому варто пам’ятати, що актуальність документу варто періодично перевіряти, бо час від часу до неї вносять певні зміни. Актуальні курси валют у Житомирі https://obmin.zt.ua/.

Безготівкові розрахунки

На проведення безготівкових розрахунків в Україні не було введено жодної заборони, навпаки у НБУ закликали українців розраховуватись по можливості за товари та послуги карткою.

Проводити розрахунки за межами країни з 21 липня поточного року можна з певними обмеженнями, а саме:

  • обмежено суму на проведення розрахунків з використанням карток - щомісяця можна проводити розрахунки у сумі 100 тис. грн (з рахунків у гивні, які має особа). Цей ліміт не розповсюджується на волонтерів,які закуповують товари військового призначення, проте вони повинні документально підтвердити свою діяльність.

Розрахунки готівковими коштами

Зняти гроши з рахунку в Україні дозволяється:

  • гривня – 100 тис. грн/день;
  • іноземна валюта — сума еквівалентна 100 тис. грн/день.

Крім традиційного методу зняття грошей у банківських установах чи у банкоматах, з'явилась можливість зняти готівку в супермаркетах, аптеках, на автозаправній станції при неможливості скористатися банкоматом. Сума коливається в межах 500 - 6000 грн. Щоб обміняти гривневу готівку на валюту чи узнати актуальний курс долара до гривні у Житомирі скористайтесь послугами KIT GROUP, деталі на https://obmin.zt.ua/usd-uah.

Для жителів які знаходяться у населених пунктах, які можуть потрапити під окупацію сумат на зняття не обмежена, а рішення про видачу готівки приймає керівник банківської установи.

Продаж іножемної валюти в Україніможна здійсювати без обмежень у банках, поштових відділеннях, обмінниках або використавши послугу онлайн-банкінгу.

Офіційний курс гривні до долара був зафіксований 21 липня поточного року на рівні – 36,5686 /1$.

Використання готівки за межами УКраїни

Перебуваючи за кордоном Ви плануєте розраховуватися карткою, то варто завчасно зарахувати готівку на рахунок ще в Україні скориставшись послугами банку, банкомату чи терміналу. Якщо все ж ви віддаєте перевагу готівковим коштам, то варто зазначити, що у більшості країн гривню обміняти складно особливо за вигідним курсом. Тому потрібно зробити це заздалегідь ще в Україні https://obmin.zt.ua/eur-uah, також тут можна узнати курс евро к гривне в Житомире на сегодня курс євро до гривні у Житомирі станом на сьогодні.

Зняти кошти із валютних рахунків перебуваючи за межами України можна у кількості до 100 тис. грн/день, а з гривневих рахунків у сумі 12,5 тис. грн/тиждень.

Як зазначають в Нацбанку України, ці заходи необхідні для запобігання відтоку капіталу за межі країни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити