Як змінювався курс гривні за останні півроку

Головна > Енергетика > Як змінювався курс гривні за останні пів...
Author

Ольга Фединчік

18.08.2022, 19:29
Shares

3

Views

1 109

Як змінювався курс гривні за останні півроку
null

Згідно даних Національного банку України українці, що працюютьза кордоном чи, як ще їх називають, заробітчани за перших два квартали 2022 року перерахували в країну близько 6,46 мільярда доларів.Такі надходження показують що ці кошти продовжують залишатися одним з головних напрямків надходження валютних коштів до України.

Надходження валюти від заробітчан

Перекази від заробітчан залишаються стабільними впродовжі багатьох років поспіль забезпечуючи цю статтю надходжень валюти в Україну, тож однозначно можна сказати, що ці надходження є одним із чинників який впливає на курс валют в країні. Ознайомитися з курсами валют можна на сайті KIT GROUP за посиланням https://obmen.zaporizhzhe.ua/

Проте, надходжень від трудових мігрантів навіть у сумі з коштами міжнародної допомоги все одно недостатньо для того, щоб компенсувати той величезний відплив валюти з України.

Варто зазначити що такий відплив валюти відбувся через:

  • збільшенням готівкових валютних коштів поза межами банків;
  • збільшенням транзакцій по зняттю валюти українцями в банкоматах за межами України;
  • збільшення боргу по торговими кредитним зобов'язенням через викликане військовими діями порушення логістичних ланцюгів та відсутність коштів експортерів від виторгу.

Введення фіксованого курсу гривні

З огляду на введення воєнного стану в країні вже 25 лютого Нацбанк ввів у країні фіксований курс гривні до іноземних валют на рівні, що існував на 24 лютого 2022 року. Ознайомитися з актуальним курсо доллара к гривне в Запорожье можна за посіланням https://obmen.zaporizhzhe.ua/usd-uah. Також НБУ були визначені ряд положень, які стосувалися проведення операцій з готівковими та безготівковими валютними коштами банками країни.

Коригування курсу гривні

У липні 2022 року Нацбанком було проведено коригування офіційного курса гривні до долара на 25 відсотків та зафіксовано на рівні 36,5686 гривні за 1 долар США. Причиною коригування банк назвав зміцнення долара до інших валют та значні зміни в економіці країни через війну. Такі зміни у курсі гривні покликані підвищити конкурентоспроможність виробників продукції в Україні, та підтримати економіку країни.

У НБУ зазначили, що корекція обмінного курсу значно підвищить приплив валюти і продаж валютної виручки експортерами, а також зведе до мінімальних показників спекулятивні чинники для учасників ринку.

Нові умови для обмінників

Пізніше Нацбанк прийняв рішення щодо посилення вимог до до небанківських фінансових установ і зокрема до пунктів обміну валют, а саме обмінникам заборонено показувати курси валют на табло у приміщеннях. Курси купівлі/продажу валют повинні розміщуватись біля каси у вигляді відповідного наказу про їх становлення. Проте дізнатися, наприклад курс фунта до гривні в Запорожжі на сьогодні можна https://obmen.zaporizhzhe.ua/gbp-uah.

Ще одним нововведенням для обмінників стало те що операції з валютою в установі можуть здійснюватися тільки при наявності відеоспостереження. Ці заходи необхідні для створення відповідних умов з безпеки та контролю за порядком здійснення процесу під час дії воєнного стану. Також повинні будуть переглянуті вимоги до приміщень та кас.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити