Як зменшити кількість відходів: що робити з органікою

Головна > Бізнес > Як зменшити кількість відходів: що робит...
Author

Назар Лазебний

22.10.2021, 19:34
Shares

3

Views

806

Статистика свідчить, що майже 40% смітника в наших оселях – це залишки їжі. Щоб мінімізувати кількість органічних відходів, фахівці з захисту екології радять заздалегідь складати меню на тиждень і планувати покупки, правильно зберігати продукти й залишки страв, а також почати компостувати. Розказуємо, що це дає та які

засоби для компостування краще вибрати.

Що таке компост і для чого він потрібен

Органіка швидко псується, особливо у спекотний період, тому спричиняє появу неприємного запаху, часто – мурашок. Щоб уникнути пов'язаного з цим дискомфорту, залишки їжі збирають в окреме відро та переробляють на компост. Це хороше натуральне добриво для кімнатних або вуличних рослин.

На замітку: органічні відходи, що потрапляють на загальне сміттєзвалище, шкідливі: залишки продуктів утворюють метан. Газ провокує парниковий ефект та може стати причиною займання сміття.

Щоб мінімізувати негативні для навколишнього середовища наслідки, можна вибрати зручний для вас спосіб компостування.

Види домашніх компостерів

Одинарне або подвійне відро Bokashi – це ємність із переробленого пластику, яка служить для компостування органічних відходів за допомогою біопрепарату «Бокаші» (висушені висівки пшениці, заселені ефективними мікроорганізмами).

Користуватися таким компостером просто. Виробник радить насипати на дно відра шар суміші або подрібненого паковання від яєць, а потім – подрібнені залишки продуктів. Раз на 3–5 днів слід вливати у ємність ферментаційну рідину, щодня – засипати шар «Бокаші». Після заповнення відра органіку лишають на тиждень-півтора під кришкою. Готову ферментовану суміш закопують у компостну яму або просто в землю, додають до вермікомпостера.

Зверніть увагу: до відра не варто викидати м'ясо, рибу, молочні продукти, хліб та печиво – вони часто стають причиною неприємного запаху. Якщо п'єте пакетований чай, додавайте до компосту саму заварку – пакетики виготовляють з пластику. Крім того, фахівці не радять кидати в компостне відро шкаралупу волоських горіхів або великі кісточки (персик, абрикос), бо вони розкладаються значно довше за інші органічні залишки.

Електричні домашні компостери – сучасні прилади, що допомагають переробити харчові продукти та поживне добриво всього за кілька годин. Наприклад, Food Cycler може впоратися із цим завданням усього за 4-6 годин.

Прилад має потужну систему фільтрів, тому нейтралізує неприємні запахи. Користуватися ним можна в закритому приміщенні. Спеціальна технологія висушує відходи, їх об'єм суттєво зменшується (на 90%). Добриво, отримане за допомогою електричного компостера, універсальне: підходить для кімнатних квітів та рослин у відкритому ґрунті, додаткове насичення макроелементами не потрібне.

Джерело: сайт ozero.me

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити