Як правильно обрати насіння ріпаку?

Головна > Економіка > Як правильно обрати насіння ріпаку?
Author

Олександр Талов

13.04.2021, 20:28
Shares

0

Views

788

Як правильно обрати насіння ріпаку?
null

На сьогодняшній день ріпак вважається другою за важливістю олійною культурою у світі. Для багатьох країнах ріпак залишється основною культурою, яку використовують для виробництва олії.

Ріпакова олія використовується у харчовій промисловості, а також може бути сировиною для виробництва біодизеля, різноманітних мастил, Олію з ріпака також використовують у виробництві пластику, а ще вона нашла застосування у промисловості з виробництва лакофарбової продукції.

Крім того ця культура у період цвітіння, який триває на протязі місяця, є одним з найкращих медоносів. За останніми науковими дослідженнями з одного гектара ріпаку в період цвітіння отримують близько 100 кг меду.

В Україні культивують переважно озимий ріпак, який за обсягами виробництва складає третину серед усіх олійних культур після соняшника та сої.

Посівні площі, які застосовують під озимий ріпак в Україні протягом останніх літ склали близько 1 мільйона гектарів і продовжують зростати.

Ріпак, як сільськогосподарська культура користується високим попитом на закордонному ринку. При цьому закупівельна ціна практично завжди тримається на високому рівні щороку, забезпечуючи стабільні доходи для тих господарів, які займаються його вирощуванням.

Крім того ріпак є досить корисним попередником для посіву інших культур, бо вважається чудовим природним розпушувачем ґрунтів. Зокрема ґрунти після ріпаку дають хороші врожаї зернових, але для посіву хрестоцвітих культур краще витримати ґрунт 3-4 роки перед їх культивуванням.

Що краще вибрати для посіву – гібриди озимого ріпаку чи сортовий ріпак?

  • Найкращий вибір насіння ріпаку (https://lnzweb.com/rape) та найкращі ціни в інтернет-магазині агропродукції LNZweb.
  • З цього приводу існують різні думки. Одні аграрії вважають, що доцільніше використовувати сортові ріпаки, бо насіння коштує набагато дешевше, вони мають ранні строки сівби, невимогливі до погодних умов та мають напрочуд високий вміст олії.
  • На думку інших гібриди ріпаку високо життєздатні, досить швидко розвиваються на початкових стадіях, інтенсивно гілкуються та мають швидкі темпи осіннього та весняного розвитку, для сівби потрібно менше посівного матеріалу, мають хорошу врожайність.

Тож при виборі посівного матеріалу ріпаку кожний господар має індивідуально підходити до цієї справи з урахуванням якості ґрунту, кліматичних умов, фінансових можливостей і таке інше.

Крім того необхідно пам’ятати, що вирощування ріпаку, як і інших сільськогосподарських культур потребує знання технології посіву та оптимального обробітку ґрунту. Лише якісна сівба та догляд за посівами з застосуванням сучасних методів фунгіцидного захисту посівів допоможуть отримати максимальну урожайність ріпаку, незважаючи на вибір сортового чи гібридного.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити