Як працюють банки в умовах війни

Головна > Культура > Як працюють банки в умовах війни
Author

Назар Лазебний

28.03.2022, 14:29
Shares

0

Views

457

 Як працюють банки в умовах війни

fakty.com.ua

Національний банк України в перший же день повномасштабного вторгення військ російської федерації на територію України прийняв Постанову № 18 Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану . Останні зміни до вказаної постанови внесено 21.03.2022 року (Постанова НБУ № 58).

Основні обмеження та правила роботи банків в умовах воєнного часу

Операції з готівкою

Ліміти на зняття гривні:

  • з гривневих рахунків в Україні - 100 тисяч грн. в день

Ліміти на зняття валюти:

  • з гривневих рахунків за кордоном - 100 тисяч грн. на місяць. Таке обмеження покликано запобігти значному відтоку капіталу за кордон.
  • з валютних рахунків в Україні - 100 тисяч грн. в день (в еквіваленті). Нз валютних рахунків за кордоном - 100 тисяч грн. в день (в еквіваленті).

У своїй Постанові НБУ бере на себе зобов’язаня здійснювати підкріплення готівкою без обмежень та зобов’язує інші банки здійснює підкріплення банкоматів готівкою без обмежень.

Нагадаємо, що жодних нових обмежень щодо безготівкових розрахунків на території України не вводилось. Тому Національний банк наполегливо рекомендує активно користуватись опцією безготівових розрахунків.

Операції з картками

Вищезазначені обмеження не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг як в торгових мережах так і в интернеті. Вони й надалі можуть здійснюватися без обмежень.

В той же час, НБУ встановлено ліміт у 100 тис. грн (у еквіваленті) на місяць на переказ коштів на рахунки фізичних осіб за кордоном з використанням реквізитів платіжних карток платника та отримувача (P2P-перекази).

Аналогічний ліміт встановлено і на операції із використанням платіжних карток для поповнення електронних гаманців.

Обмін валют

Національний банк зафіксував курс на рівні офіційного курсу на 24.02.2022, тобто 29,25 гривні за долар.

НБУ введено тимчасово заборону на продаж банками іноземної валюти, зокрема, фізичним особам. В той же час фізичні особи можуть обміняти наявну у них валюту на гривню за курсом: для дол США - за офіційним курсом НБУ, для інших валют - за комерційним курсом.

Поряд з цим, банкам дозволено здійснювати продаж клієнтам іноземної валюти для виконання цими клієнтами власних зобов'язань за кредитними договорами (включаючи відсотки) перед банками.

Варто також відзначити, що за повідомленням пресслужби НБУ 18.03.2022 року між Національними банками України та Польщі підписано угоду, відповідно до якої готівкову гривню можна обміняти на польський злотий у деяких банках Польщі. Тож, з 25 березня 2022 року українці зможуть обміняти до 10 тисяч гривень на одну особу. До обміну прийматимуться купюри номіналом від 100 до 1000 грн. Валюта меншого номіналу обміну не підлягає. Курс обміну буде максимально наближеним до офіційного.

Окрім того, ще на початку березня НБУ дозволив українським банкам купувати готівкову гривню в іноземних фінансових установах за безготівкову іноземну валюту в обсязі до 1 млн. євро на день (в еквіваленті). Це механізм дозволив забезпечити обмін гривні в інших країнах Європи в деяких банках, зокрема:

  • Угорщина (OTP Bank) дивись тут
  • Молдова (OTP Bank) дивись тут
  • Румунія (Banca Comerciala Romana) дивись тут
  • Словаччина (Tatra banka, дочірній банк Raiffeisen) дивись тут
  • Австрія (Raiffeisen bank) дивись тут

Транскордонні операції

Це перекази, в яких установи відправника переказу і одержувача переказу розташовані в двох різних державах.

Банкам заборонено здійснювати транскордонні перекази валютних цінностей з України.

Вийняток становлять:

  • операції з оплати витрат на лікування в медичних закладах іноземної держави;
  • оплати витрат на транспортування хворих;
  • оплати витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати та витрати на поховання);
  • оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном.


Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити