Як обрати лічильник газу для будинку чи квартири?

Головна > Столиця > Як обрати лічильник газу для будинку чи ...
Author

Марія Куренко

26.08.2021, 15:13
Shares

3

Views

948

Як обрати лічильник газу для будинку чи квартири?
null

Кожен господар, який дбає про свій родинний бюджет, звичайно шукає будь-які засоби для того, щоб зменшити його витрату.

Враховуючи високі тарифи на комунальні послуги, дедалі все більше людей розуміє, що якщо сплачувати за використану послугу згідно лічильника, а не по розрахованому нормативу, існує можливість значно зменшити витрати із бюджету родини. Тож вибір та установка лічильника газу стає з кожним днем все більш актуальним. Однак, як обрати оптимальний газовий лічильник за технічними характеристиками, функціональними можливостями та ціною знає далеко не кожен.

Газовий лічильник – це прилад, який використовують для підрахунку кількості спожитого газу, тобто це прилад обліку. Класифікують їх за принципом дії та пропускною здатністю. Детальніше про прилади обліку газу та газове обладнання на politerm.com.ua.

За пропускною здатністю лічильники поділяються на:

Побутові. Обсяг газу від 1 до 6 куб. м/годину;

Комунально-побутові. Пропускною спроможністю від 10 до 40 куб. м/год. Промислові. Пропускна здатність - понад 40 куб. м/год.

Види лічильників газу за принципом дії:

  • Мембранні. Найбільш поширений вид приладу рахунковий механізм якого приводиться в дію певною кількістю редукторів і важелів. Рух важелів та редукторів здійснюється рухомими мембранами під час входу і виходу газу до/з них. Лічильники мають нескладну конструкцію, при цьому безпечні та довговічні в експлуатації, витривалі до тиску забрудненого газу та пилу, мають доступну ціну. Недоліками приладу вважаються досить великі габарити та високий рівень шуму;
  • Ротаційні. Механізм приладу приводиться в дію через механічну передачу (редуктор, магнітна муфта, системи шестерень), яка рухається за допомогою пари роторів. Лічильники мають доступну ціну, компактні, працюють з низьким рівнем шуму, проте мають досить грубу помилку вимірювання. До того ж прилад дуже чутливий до забрудненого газу, що не робить їх пожежо- і вибухонебезпечними;
  • Вихрові. Ці лічильники вимірюють частоту коливань, що утворюються в процесі вихрестворення через перешкоду на шляху ходу газу, визначаючи, тим самим, обсяг газу, що пройшов через рахунковий механізм за певний час. Прилади мають значний діапазону вимірювань при малій втраті тиску, надійні та прості в експлуатації.
  • Турбінні. Вимірювальний механізм приладу відраховує кількість обертань турбіни і визначає, таким чином, обсяг газу. Лічильники працюють з низьким рівень шуму, мають надійну конструкцію та велику кількість типорозмірів, не потребують високого очищення газу, простоті в обслуговуванні.

Ще лічильники поділяються на механічні та електронні. Механічні наведені вище. Облік газу електронним приладом заснований на імпульсах, які формуються при проходженні газу через лічильник. Відрізняються прилади малим розміром, високою точністю показань, довгим терміном служби пристрою (до 24 років). Проте прилади чутливі до різних магнітних полів інших пристроїв і для їх роботи необхідна електроенергія.

При виборі лічильника газу слід враховувати:

  • максимальний об´єм споживання газу;
  • періодичність повірки приладу;
  • надійність;
  • ціну;
  • місце розташування лічильника (в будинку чи на відкритому повітрі);
  • компактність;
  • рівень шуму.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів

штрафи за порушення законодавства про мобілізацію виписуватимуть заочно.

09.05.2024 - 12:48

Arrow
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow

Вас це може зацікавити