Вже найближчим часом українці можуть залишитися без курятини

Головна > Війна > Вже найближчим часом українці можуть зал...
Author

Олександр Талов

09.03.2021, 15:43
Shares

1

Views

1 094

Вже найближчим часом українці можуть залишитися без курятини

pixabay.com

7 лютого Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження.

Державна регуляторна служба готує проєкт відмови щодо наказу - його не погодження призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці.

Про це повідомляє Європейська бізнес асоціація у своїй заяві.

Накзом пропонується приведення у відповідність показників безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці.

За інформацією компаній, проект наказу вже погоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

"Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду у сфері господарської діяльності, готує проект відмови щодо даного наказу.

Однак, не погодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукцію харчування, котра заборонена до споживання всередині країни, заборонена і до експорту", - наголошують в асоціації.

ЄБА надіслала листа до МОЗ та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

Як зазначає ЄБА, м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та відноситься до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату, в 2019 році споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%.

"Дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в Європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм. Водночас, дана ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів", - додали в ЄБА.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити