Вступ України в ЄС і зближення Європи із США будуть пріоритетами Польщі за головування в Раді ЄС

Головна > Війна > Вступ України в ЄС і зближення Європи із...
Author

Марія Куренко

02.05.2023, 11:02
Shares

1

Views

711

Вступ України в ЄС і зближення Європи із США  будуть пріоритетами Польщі за головування в Раді ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда

Канцелярія президента Польщі

Пріоритетом головування Польщі в Раді Євросоюзу буде тісніша співпраця зі Сполученими Штатами та сприяння вступу України й Молдови до ЄС.

Про це заявив президент Анджей Дуда у спільній промові із прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким у день 19-ї річниці вступу Польщі до Європейського Союзу, повідомляє польське радіо RMF24, інформує Інфокурс.

Як зазначив Дуда, Варшава прихильна до політики відкритих дверей, тому приєднання України, Молдови, а також країн Західних Балкан до Євросоюзу, буде пріоритетом головування Польщі у Раді ЄС у 2025 році.

"Це країни, це суспільства, які більше десятка років чекали на те, щоб стати частиною європейської спільноти, – сказав Дуда. - Ми з прем’єр-міністром чудово знаємо, що означає довго чекати; що означає хотіти бути частиною вільного Заходу, частиною якого ми сьогодні є в політичному сенсі", - зазначив він

Він нагадав, що торік в лютому був ініціатором листа президентів щодо якнайшвидшого прийняття України до ЄС з метою надання Україні статусу кандидата в ЄС.

"Спочатку багато хто не повірив; думав, що це буде тривалий процес, а це виявилося можливим за кілька місяців. Сьогодні Україна є кандидатом. Ми зробимо все для того, щоб Україна якнайшвидше стала частиною ЄС", - сказав Дуда.

Також, як повідомив Дуда, серед пріоритетів головування Польщі у Раді ЄС буде зміцнення євроатлантичних зв'язків і співпраці зі Сполученими Штатами.

"Більше Сполучених Штатів у Європі, більше Європейського Союзу в Сполучених Штатах", - підкреслив він і додав, що йдеться про співпрацю в економіці та безпеці.

У свою чергу, Моравецький також наголосив на необхідності зміцнення архітектури безпеки, включно з польською армією. За його словами, це можливо завдяки оздоровленню державних фінансів. Говорячи про енергетичну безпеку, Прем'єр-міністр зазначив, що Польща хоче будувати її у співпраці зі США, але перш за все з ЄС. Глава Уряду також наголосив на важливості розширення ЄС за рахунок України, Молдови та Західних Балкан.

Говорячи про відбудову України, він оцінив, що Польща відіграватиме важливу роль у цьому процесі. Він додав, що від реконструкції виграють польські підприємці, а також це позитивно вплине на польський експорт.

Нагадаємо: Польща головуватиме в Європейській раді у 2025 році

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити