Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО вже ратифікували 28 країн-членів із 30

Головна > Політика > Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО вже ра...
Author

Марія Куренко

20.10.2022, 15:15
Shares

1

Views

642

Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО вже ратифікували 28 країн-членів із 30

5 канал

28 країн-членів НАТО із 30 вже ратифікували вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу. Залишилися лише Туреччина та Угорщина.

Про це на брифінгу 20 жовтня заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, інформує Інфокурс.

"Хороша новина полягає в тому, що досі ми бачимо найшвидший процес вступу до НАТО у сучасній історії. 28 союзників уже ратифікували угоду. Ми також повинні памʼятати, що Фінляндія та Швеція зараз перебувають у зовсім іншому стані, ніж раніше, коли вони подали заявку на вступ до НАТО з більш широкою присутністю у Балтійському регіоні, Швеція та Фінляндія інтегруються до цивільних та військових структур НАТО", — пояснив він.

Також Столтенберг підкреслив, що у разі тиску або агресії Швеція та Фінляндія точно отримають допомогу від Альянсу.

У той же час премʼєр Швеції Ульф Крістерссон наголосив, що його країна разом із Фінляндією віддані угоді з Туреччиною та роблять все можливе, щоб якомога швидше виконати всі домовленості.

"Ми разом робимо те, що забезпечуємо виконання угоди, підписаної між Туреччиною, Фінляндією та Швецією в Мадриді. І я вітаю зусилля, які Швеція вже доклала для виконання угоди, не лише чітко заявивши, що вони готові посилити співпрацю щодо боротьби з тероризмом, але й фактично посиливши шведське законодавство", - зазначив Генеральний секретар НАТО.

Наразі лише дві країни НАТО досі не ратифікували вступ Фінляндії та Швеції до НАТО — це Угорщина та Туреччина.

Нагадаємо: 18 травня Швеція та Фінляндія офіційно подали заявку на вступ до НАТО . Це рішення було викликане повномасштабною війною росії проти України, що розпочалася 24 лютого. Проте Туреччина, давній член Альянсу, висловила заперечення проти їхніх заявок на членство, критикуючи країни за підтримку "терористичних груп".

Після переговорів на саміті НАТО в Мадриді президент Туреччини Реджеп Ердоган 28 червня погодив зі своїми фінськими та шведськими колегами низку заходів безпеки, які дозволять двом скандинавським країнам просунутися в їхньому прагненні приєднатися до Альянсу. Турецькі медіа оприлюднили умови, на які погодилися Швеція та Фінляндія. Зокрема, вони зобовʼязуються співпрацювати з Туреччиною у питанні протидії тероризму й обмінюватися розвідданими. Також ці країни мають протидіяти Курдській робітничій партії, визнаній терористичною в ЄС і Туреччині, та її афілійованим організаціям. І вже 29 червня НАТО офіційно розпочало процес вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.

4 липня країни завершили перемовини з НАТО і наступного дня підписали протокол про вступ до Альянсу. Тепер цей документ мають ратифікувати всі країни-члени НАТО — після цього Швеція та Фінляндія стануть повноправними членами Альянсу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow
Theme

Міжнародне

Прем’єра Словаччини Фіцо госпіталізували з вогнепальним пораненням після скоєння на нього замаху

Главу уряду доставили до лікарні, а ймовірного нападника затримала поліція.

15.05.2024 - 17:00

Arrow

Вас це може зацікавити