Все для перемоги, або порядок реквізиції майна в умовах воєнного стану

Головна > Спорт > Все для перемоги, або порядок реквізиції...
Author

Марія Куренко

19.03.2022, 17:54
Shares

0

Views

1 333

Все для перемоги, або порядок реквізиції майна в умовах воєнного стану

apostrophe.ua

Із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб Указом Президента № 64/2022 в Україні введено воєнний стан. Пізніше, 15.03.2022 року, Верховна Рада прийняла законопроєкт № 7168 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", яким затвердла Указ Президента №133/2022 від 14.03.2022 року "Про продовження строку дії віськового стану в Україні". Згідно више навденого Указу дію воєнного стану продовжено до 25 квітня 2022 року.

Одним із наслідків введення режиму воєнного стану, передбачених п.4 ч.1 ст.8 Закону Україні "Про правовий режим воєного стану" є можливість вилучення або відчуження майна, яке належить підпріємствам, установам, організаціям та громадянам.

Проте однією з основних умов сталого розвитку економіки країни є забезпечення дотримання принципу недоторканості права власності, який знайшов своє закріплення на найвищому законодавчому рівні, а саме в ст. 41 Конституції України:

"Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним".

В той же час, зазначеною статтею передбачено і вийнятки з цього правила. До таких вийнятків, зокрема, належить і примусове відчуження майна в умовах воєнного стану.

Порядок відчуження майна в умовах воєнного стану

Порядок регулюється Законом України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

Зазначимо, що законом передбачено можливість відчуження чи вилучення майна. В чому різниця?

Якщо мова йде про майно комунальної чи приватної власності, то застосовується процедура відчуження майна, тобто позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості.

Процедура вилучення майна в умовах воєнного стану застосовується до державного майна, яке знаходиться в господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств.

Відчуження приватного майна.

Хто має право прийняти рішення про примусове відчуження майна в умовах правового режиму воєнного стану:

  • у разі відсутності бойових дій на теріторії знаходження майна рішення приймається військовим командуванням за погодженням з обласною, районною, Київською міською державною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради;
  • у випадку ведення бойових дій на теріторії знаходження майна - військовим командуванням без будь-яких додаткових погоджень.

Документи, які складаються при примусовому відчуженні майна в умовах правового режиму воєнного стану:

Відчуження майна відбувається на підставі акту про примусове відчуження майна, в якому фіксується:

  1. назва місцевої ради та військового командування;
  2. ідентифікаційні дані власника відчужуваного майна;
  3. відомості про документ, що встановлює право власності на майно (за наявності);
  4. опис майна, достатній для його ідентифікації,
  5. сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування вартості майна).

До акта приймання-передачі додається документ, що містить висновок про вартість майна на дату його оцінки. Оцінка майна має бути проведена до його відчуження в порядку, передбаченому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність.

Коли відбувається перехід права власності на примусово відчужуване майно?

Право державної власності на майно виникає з дати підписання акта.

У разі якщо після скасування правового режиму воєнного стану майно, яке було примусово відчужене, збереглося, а колишній власник або уповноважена ним особа наполягає на поверненні майна, таке повернення здійснюється в судовому порядку. У разі повернення майна особі у неї поновлюється право власності на це майно на пидстави видповидного ришення суду. Одночасно особа зобов’язується повернути грошову суму, яка була нею одержана у зв’язку з відчуженням майна.

Чи має право власник відчуженого майна на компенсацію його вартості?

Одразу потрібно відзначити, що законодавство Україні передбачає, відчуження майна для потреб армії може відбуватись виключно на платній основі. Такий принцип закріплено ст. 41 Конституції України, ст. 353 Цивільного кодексу України, ст. 9 Закону України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

Право на відшкодування вартості відчуженого на потреби армії майна мають власники такого майна, а також їх правонаступники и спадкоємці. Фінансування такої компенсації вартості майна власнику здійснюється за кошти Державного бюджету України.

Законодавство визначає, що відчуження майна може здійснюватися:

  • з попереднім повним відшкодуванням його вартості;
  • у разі неможливості попереднього повного відшкодування за примусово відчужене майно таке майно примусово відчужується з наступним повним відшкодуванням його вартості. Наступне повне відшкодування вартості примусово відчуженого майна відбувається протягом п’яти наступних бюджетних періодів (років).

Попереднє повне відшкодування вартості примусово відчуженого майна здійснюється на підставі документа, що містить висновок про вартість майна на дату його оцінки, яка проведена у зв’язку з прийняттям рішення про його примусове відчуження.

Наступне повне відшкодування вартості примусово відчуженого майна видбувається після скасування правового режиму воєнного стану. Детально механізм здійснення виплат для наступної повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах воєнного стану передбачено відповідним Порядком, затвердженим Постновою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2012 р. № 998.

Процедура наступного повного відшкодування складається з:

  1. Подача заяви про виплату наступної повної компенсації за примусово відчужене майно (далі - заява). До заяви додається акт про примусове відчуження майна та висновок про вартість такого майна. Оцінка майна, що підлягає примусовому відчуженню, проводиться до складення акту про примусове відчуження у порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність. Заяву необхідно подати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна.
  2. Розгляд заяви відбувається протягом 10-денного строку. Строк може бути продовжений до одного місяця - у разі виникнення потреби в перевірці викладених у заяві фактів та з'ясуванні додаткових обставин.
  3. Оформлення висновку про здійснення виплат для наступної повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану (далі - висновок).
  4. Виплата компенсації протягом наступних п’яти бюджетних років в порядку черговості опрацювання заяв.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити