Водяні насоси: призначення, принцип дії, типи, критерії вибору

Головна > Бізнес > Водяні насоси: призначення, принцип дії,...
Author

Назар Лазебний

01.12.2023, 11:16
Shares

3

Views

881

3 види насосів: як вибрати пристрій для поливу і водопостачання | Садова  техніка AL-KO

Водяні насоси широко використовуються в різних сферах життєдіяльності людини, включаючи водопостачання, сільське господарство, промисловість та будівництво. Скориставшись посиланням https://mir-bureniya.com.ua/nasosi/vodjanie-nasosi/ можна обрати насос відповідно до призначення, особистих вимог та необхідних технічних характеристик за вигідною ціною.

Призначення водяних насосів

Водяні насоси призначені для перекачування води з одного місця в інше. Вони можуть перекачувати воду з колодязів, свердловин, річок, озер та інших джерел. Також водяні насоси можуть використовуватися для перекачування води з одного резервуара в інший, наприклад, з накопичувального бака в систему водопостачання, забезпечують обслуговування гідротехнічних споруд, фонтанів чи басейнів, каналізаційних та інших комунікацій.

Принцип дії водяних насосів

Принцип дії пристрою ґрунтується на перетворенні гідравлічної енергії двигуна на енергію потоку води та її підйому або транспортування за місцем призначення. Рідина переміщується за допомогою спеціальних пристроїв, таких як лопаті, поршні,шнеки або ротори. При обертанні цих пристроїв рідина захоплюється і переміщається в потрібному напрямку.

Класифікація рідинних насосів

Залежно від робочого середовища, рідинні насоси поділяються на:

  • Водяні - призначені для перекачування води.
  • Мазутні - призначені для перекачування мазуту.
  • Нафтопродуктові - призначені для перекачування нафтопродуктів.

У свою чергу залежно від принципу дії, водяні насоси поділяються на:

  • Центробіжні насоси. Найпоширеніший тип водяних насосів. Принцип дії центробіжних насосів заснований на відцентровій силі, яка виникає при обертанні ротора. Центробіжні насоси мають високу продуктивність і можуть перекачувати воду на значну висоту.
  • Вібраційні насоси. Працюють за рахунок вібрації робочого органу. Вібраційні насоси мають просту конструкцію і невеликі габарити, тому вони широко використовуються в побуті.
  • Поршневі насоси. Працюють за рахунок переміщення поршня в циліндрі. Поршневі насоси мають високу продуктивність, але вони також є більш складними і дорогими, ніж центробіжні насоси.
  • Шнекові насоси. Головним робочим елементом є гвинтовий шнек, який закріплений до двигуна, що приводить його в рух. Такі пристрої здатні транспортувати воду будь-якої в'язкості.

Залежно від установки, водяні насоси поділяються на:

  • Поверхневі насоси. У такому пристрої занурюється в рідину лише робочий орган. Поверхневі насоси прості в експлуатації і не вимагають спеціального обладнання для установки.
  • Занурювальні насоси. Повністю занурюються в рідину. Пристрої мають високу продуктивність, але вони також є більш складними за будовою та мають вищу ціну у порівнянні з поверхневими насосами.
водяной насос для скважины и колодца

Залежно від функцій, що виконуються, насоси для води поділяються на:

  • циркуляційні насоси - використовують для підсилення або зниження руху потоку води в системі опалення чи водопостачання;
  • дренажні чи інакше каналізаційні насоси - застосовують для відбору забрудненої рідини;
  • водопостачальні насоси призначені для підйому воду з глибини.

Критерії вибору водяних насосів

При виборі водяного насосу необхідно враховувати такі фактори:

  • Продуктивність насоса. Визначається обсягом води, який насос може перекачати за одиницю часу. Продуктивність насоса вимірюється в кубічних метрах за годину (м3/год).
  • Напір насоса. Визначається висотою, на яку насос може підняти воду, вимірюється в метрах водяного стовпа (м вод. ст.).
  • Глибина занурення. Випускаються спеціальні глибинні механізми, які працюють на великій глибині, та стандартні занурювальні помпи.
  • Клас захисту насоса. Визначається ступенем захисту насоса від впливу навколишнього середовища. Класи захисту насосів визначаються за стандартом IP.
  • Енергоспоживання насоса. Визначається витратою електроенергії, необхідної для роботи насоса.
  • Ціна насоса.
Водяний насос для поливу городу або саду: які бувають та де купити

Після врахування всіх цих факторів можна підібрати водяний насос, який найкраще відповідає вашим потребам, наприклад для облаштування “теплої підлоги, використання для подачі та фільтрування води у басейні, підйому води у фонтані чи з колодязя чи свердловини.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

Обсяги виробництва військової техніки в Україні збільшено втричі

На цей рік завдання не менш амбіційне — збільшення виробництва з такою ж динамікою.

08.05.2024 - 11:19

Arrow
Theme

Війна

Уряд продовжив на місяць відстрочки від мобілізації

Строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які надані за постановою №76, автоматично продовжуються на один місяць.

07.05.2024 - 15:01

Arrow

Вас це може зацікавити