Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист

Головна > Енергетика > Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одн...
Author

Ольга Фединчік

15.08.2022, 14:35
Shares

2

Views

331

Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист

tsn.ua

Окупанти пошкодили розподільчий пристрій на Запоріжської АЕС. Станом на 08:00 15 серпня 2022 року АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомляє Енергоатом, інформує Інфокурс.

Зазначається, що періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ починаючи з минулого тижня спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

Зокрема, внаслідок атаки на одному з енергоблоків ЗАЕС спрацював аварійний захист. Як наслідок, один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений.

"Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус, насосна станція господарсько-побутових стоків. Пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750)", - йдеться у повідомленні.

Також в Енергоатомі зазначили, що окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека", – додали в Енергоатомі.

Наразі пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

Нагадаємо: 9 серпня президент "Енергоатома" Петро Котінв ефірі телемарафону заявив, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української. Раніше в травні він казав, що це неможливо.

Співробітники станції отримали від "Росатому" спеціальну програму від’єднання ЗАЕС від України і підключення її до енергосистеми Росії, каже він. Після цього 5 та 6 серпня Росія двічі обстріляла станцію. Снаряди потрапили поблизу сховищ відпрацьованого ядерного палива, було пошкоджено лінію електропередач та азотно-кислотну станцію. "Пошкодження ліній електропередач – частина російського плану з перепідключення станції", - зазначив Котін.

Росія, за його словами, планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни.

11 серпня російські війська продовжили обстріли найбільшої в Україні та у Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС. Періодичні обстріли АЕС відбуваються починаючи з минулого тиждня.

14 серпня на офіційному сайті Євросоюзу оприлюднена заява, в якій 42 країни світу закликали Росію вивести війська із Запорізької атомної електростанції. Звернення випущено від імені 42 країн: у тому числі всіх країн Євросоюзу, Австралії, Великобританії Грузії, Ісландії, Канади, Ліхтенштейну, Молдови, Нової Зеландії, Норвегії, Північної Македонії, США, Чорногорії, Південної Кореї та Японії.

У тексті Росію закликають вивести збройні сили та весь неуповноважений персонал зі станції, з її найближчих околиць та з усієї України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити