Реакція НАБУ на законопроєкт Кабміну по звільненню Ситника

Головна > Міжнародне > Реакція НАБУ на законопроєкт Кабміну по ...
Author

Ольга Фединчік

18.02.2021, 11:05
Shares

2

Views

1 154

Реакція НАБУ на законопроєкт Кабміну по звільненню Ситника


parlament.ua

Урядовий законопроєкт про Національне антикорупційне бюро, відкриває можливості для повного перезавантаження НАБУ і "крок до знищення відомства", вважають у відомстві.

Про це в четвер, 18 лютого, заявили в пресслужбі НАБУ, коментуючи законопроєкт Кабміну "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України", який вже зареєстрований в Верховній Раді.

НАБУ пише, що проєкт закону від Кабміну, який анонсований як той, що "вирішить проблемні моменти" через рішення КСУ щодо бюро, "насправді відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності".

Проаналізувавши законопроєкт, детективи пишуть про виявлені ключові загрози "наслідком втілення яких стане втрата реальної можливості НАБУ протидіяти і викривати топкорупцію в Україні":

  • "контрольний пакет" голосів у конкурсній комісії з відбору директора НАБУ отримає Кабмін, який, крім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку від донорів. Але остаточне рішення – за Кабміном, "вищу ланку якого, нагадаємо, становлять особи, підслідні НАБУ";
  • фінальне рішення щодо складу комісії відносно щорічного аудиту НАБУ також повністю віддається Кабміну;
  • зміна статусу НАБУ (з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спецстатусом) тягне за собою питання вирішення трудових відносин із працівниками НАБУ, які відібрані за результатами відкритого конкурсу.
"З огляду на реалії останнього часу, є ймовірність, що реорганізацію можуть використовувати як привід для зміни кадрового складу, який є найціннішим ресурсом у протидії та боротьбі з корупцією у вищих ешелонах влади в державі", – підкреслюють у бюро.

Таким чином, нарікають у відомстві, замість консолідації зусиль у боротьбі з топкорупцією "ми ще раз стали свідками чергового об'єднання владного ресурсу для боротьби з НАБУ".

Крім того в Бюро висловили надію на те, що поки ще сподіваються "на готовність до конструктивної дискусії" в Раді і прийняття "зваженого рішення в інтересах суспільства" та виразили готовність "долучитися до цієї дискусії".

Нагадаємо: Як повідомляв раніше ІК, Кабмін 15 лютого підтримав законопроєкт, який дозволяє звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Того ж дня законопроєкт внесли в Раду. Пізніше в ЗМІ повідомляли про те, що звільнення директора НАБУ Ситника за допомогою цього законопроєкту порушує умови меморандуму з МВФ.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

«Укренерго» збільшило термін обмеження потужності енергопостачання для промисловості

В енергосистемі більшу частину доби зберігається значний дефіцит електроенергії.

10.05.2024 - 15:18

Arrow
Theme

Політика

Нідерланди роблять все можливе для прискорення постачання Україні ППО та боєприпасів - Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що агресія Росії в Україні та проти неї не припиняється, Україна гостро потребує допомоги.

09.05.2024 - 18:07

Arrow

Вас це може зацікавити