Вірменія звернулася до ОДКБ за статтею про військову допомогу

Головна > Столиця > Вірменія звернулася до ОДКБ за статтею п...
Author

Марія Куренко

14.09.2022, 21:05
Shares

1

Views

549

Вірменія звернулася до ОДКБ за статтею про військову допомогу

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян

belta.by

Вірменія звернулася за допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) з приводу загострення на кордоні з Азербайджаном.

Про це пише The Bell, інформує Інфокурс.

Нове загострення відбулося в ніч проти 13 вересня, сторони звинуватили в ньому один одного і звернулися до посередників: Азербайджан до Туреччини, Вірменія до Росії, ЄС та США.

"Ми звернулися до ОДКБ на підставі 4-ї статті, де йдеться, що агресія щодо однієї з країн-членів є агресією щодо інших країн-членів. Ми попросили у ОДКБ сприяння, зокрема військового, для відновлення територіальної цілісності Вірменії та забезпечення виведення азербайджанських ЗС з території РА", — цитує прем'єра країни Ніколу Пашиняна АМІ "Новини-Вірменія".

Пашинян уточнив, що не вважає військове втручання ОДКБ єдиною можливістю вирішення конфлікту: врегулювання може бути політичним чи дипломатичним шляхом.

Прибуття місії ОДКБ до республіки очікується вже завтра.

Нагадаємо: Четверта стаття договору ОДКБ встановлює, що на прохання держави-члена (Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан), яка зазнала агресії, решта учасників "негайно нададуть державі необхідну допомогу, включаючи військову".

Ця стаття була задіяна в січні 2022 року під час кризи в Казахстані, коли масові громадянські повстання почалися як реакція на подорожчання автомобільного газу, але не вщухли після того, як влада погодилась розслідувати підняття цін і знизити їх. До економічних вимог мітингарів додалися й політичні, зокрема остаточне усунення від політики першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Тоді в країну на прохання президента Токаєва було введено миротворчий контингент (переважно російський), який був виведений з країни вже через кілька днів.

Єреван кілька разів під час попередніх загострень звертався до ОДКБ, але жодних практичних наслідків не було. Так, у ході війни 2020 року члени ОДКБ не втрутилися, оскільки конфлікт відбувався не в рамках міжнародно визнаних кордонів Вірменії.

У Вірменії російські миротворці вже є – вони забезпечують перемирʼя сторін навколо Нагірного Карабаху, досягнуте 2020 року за посередництва Росії. Тоді за підсумками війни Вірменії довелося передати під контроль Азербайджану частину Нагірного Карабаху та відвести свої війська.

Сьогодні вірменське Міноборони повідомило про обстріли російських прикордонників азербайджанською стороною, зокрема стаціонарного пункту їхньої дислокації. За словами Пашиняна, кількість жертв "агресії Азербайджану" досягла 105 осіб. Міноборони Азербайджану звинуватило Вірменію у порушенні досягнутого напередодні перемирʼя та нічних обстрілах.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити