Випробування російської ракети складає загрозу безпеці екіпажу космічної станції

Головна > Культура > Випробування російської ракети складає з...
Author

Ольга Фединчік

16.11.2021, 11:38
Shares

2

Views

560

Випробування російської ракети складає загрозу безпеці екіпажу космічної станції

Міжнародна космічна станція (МКС)

REUTERS

Уламки, які з’явилися внаслідок випробування російської антисупутникової ракети на орбіті Землі, можуть загрожувати Міжнародній космічній станції і зупинити дослідження в космосі на роки.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву NASA.

"В результаті випробування протисупутникової ракети, яке Росія провела у понеділок, утворилося поле уламків на низькій навколоземній орбіті, яке поставило під загрозу космічну діяльність протягом багатьох років, заявили офіційні особи США, пише видання.

У заяві агенції зазначається, що сім членів екіпажу МКС (чотири американських, один німецький і двоє російських космонавтів) були вимушені сховатися у їхніх капсулах на декілька годин після випробування ракети. Також повідомляється, що дослідницька лабораторія МКС, розташована на орбіті приблизно у 402 км над Землею, продовжує стикатися з уламками від знищеного супутнику. Наразі екіпаж знову продовжує свою роботу на станції.

"NASA продовжить спостерігати за місцем катастрофи найближчими днями та після цього, аби переконатися, що наш екіпаж на орбіті перебуває в безпеці", - заявив директор NASA Білл Нельсон.

Експерти зазначають, що випробування антисупутникової зброї на орбіті Землі може призвести до ланцюгової реакції, коли багато уламків об’єднаються у крупні фрагменти, що зможуть завдати шкоди, зокрема, іншим супутникам або об’єктам космічної станції.

Водночас росіяни заперечують будь-яку небезпеку від випробування зброї на орбіті, про що вже заявили у Роскосмосі.

"Росія продемонструвала свідому зневагу до питань безпеки, захисту, стабільності та довгострокової стійкості космічної галузі для всіх країн", - сказав командувач космічними дослідженнями генерал армії США Джеймс Дікінсон.

Нагадаємо: Вашингтон піддав різкій критиці випробування РФ зброї, якою був знищений російський супутник. Про небезпеку для інших держав заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив ракетні випробування як безрозсудні та безвідповідальні". Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що випробування показали необхідність твердо встановити норми поведінки у космосі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити