Викрито підприємця, який привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів на закупівлі беспілотників для ЗСУ

Головна > Закон > Викрито підприємця, який привласнив пона...
Author

Олександр Талов

15.08.2024, 15:17
Shares

3

Views

256

Служба безпеки України

Служба безпеки заявила про викриття схеми привласнення понад 5,7 млн грн бюджетних коштів на закупівлі БпЛА для Сил оборони.

Як повідомляє пресслужба СБУ, керівнику ТОВ, яке займається виробництвом дронів і супутнього устаткування, повідомили про підозру.

Військові масово застосовують FPV-дрони на полі бою. Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

За версією слідства, директор приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем, на початку цього року виграв тендер на придбання 1000 FPV-дронів для потреб ЗСУ.Його проводила Нетішинська міськрада.

Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн. З яких, за даними слідства, власник компанії-виробника нібито вкрав майже третину суми.

"Для реалізації схеми підрядники встановили на безпілотники навігаційне обладнання низької якості. Мова йде про відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим вимогам до технічних характеристик БпЛА.Тим самим фігурант штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману "різницю" привласнив", - повідомили слідчі.

За оцінкою СБУ, різниця на кожному безпілотнику становила від 4000 до 7500 грн залежно від його виду.

За даними Офісу генпрокурора, підозрюваний привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів.

Йому було оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Фото: Служба безпеки України

Нагадаємо: У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться законкурентною процедуроючерез закритий модуль системи Prozorro. Рішення стосується постачальників масових дронів іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Цим продавцям надали рівні умови для доступу до державних контрактів, і завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість.

1 серпня держава оголосила першу закупівлю українських безпілотників через Prozorro. Йдеться про високотехнологічні FPV-дрони, які використовують машинний зір для донаведення на ціль.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити