Верховна Рада ухвалила закон щодо прозорості оборонних закупівель

Головна > Бізнес > Верховна Рада ухвалила закон щодо прозор...
Author

Олександр Талов

24.02.2023, 16:00
Shares

3

Views

387

Верховна Рада ухвалила закон щодо прозорості оборонних закупівель

DW 


Верховна Рада ухвалила закон, який спрямований на забезпечення прозорого та відритого процесу оборонних закупівель. Це допоможе суспільству слідкувати за тим, на що витрачаються бюджетні кошти під час забезпечення українських військових.

Відповідний законопроєкт №8381 у цілому підтримали 264 народні депутати, інформує Інфокурс з посиланням на парламентаря Ярослава Железняка.

"Верховна Рада оперативно відреагувала на проблемну ситуацію із закупівлями харчування для військових. У першому читанні законопроєкт №8381 був ухвалений через два тижні після реєстрації. Буквально за місяць ми впоралися загалом із документом. Він про прозорість оборонних закупівель, окрім закупівель зброї, які мають залишатися таємними. Він про те, щоб суспільство знало, за яку ціну закуповуються харчі, взуття та інше побутове забезпечення для військових. Законопроєкт про те, щоб у закупівлях з’явилося більше конкуренції, більше оголошень і щоб з’явилися порогові ціни, що пов’язані з ринковими", - зазначила голова парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

Документ передбачає оприлюднення в системі Prozorro цін, за якими оборонні замовники купують товари і послуги для забезпечення армії. У ньому повинні міститись відомості про найменування державного замовника (службу державного замовника), назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру товарів), ціну за одиницю товару, ціну робіт, послуг.

Передбачено також комплексну публікацію відомостей щодо складових вартості харчових продуктів (товарів) та інших видів послуг, що входять до узагальненої вартості послуг харчування, та звітів про оборонні закупівлі, що неопубліковані у період з 24 лютого 2022 року.

Оприлюдненню підлягають зазначені дані, крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю.

Не оприлюднюватиметься і "чутлива інформації", як-то місцезнаходження, ідентифікаційні дані державного замовника у сфері оборони та постачальника товарів, виконавця робіт чи надавача послуг; кількість, місце та строки поставки товарів.

Нагадаємо: 21 січня видання ZN.ua опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових у контракті МО перевищують роздрібні у два-три рази.

У Міноборони наголосили, що відомості про зміст закупівель послуг харчування для військовослужбовців, які набули поширення у ЗМІ, мають ознаки навмисних маніпуляцій та вводять в оману.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що продукти для ЗСУ постачають вісім компаній і обіцяв надати депутатам всі контракти та детальні коментарі з питань забезпечення армії харчуванням.

Також у Міноборони заявили, що готують матеріали до СБУ з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період.

З огляду на резонансні публікації у ЗМІ про можливі зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових, пресцентр НАБУ повідомив, що викладена інформація відома НАБУ і CАП, вона досліджується в межах кримінального провадження, розпочатого за власними напрацюваннями до оприлюднення в медіа.

24 січня Міністр оборони Олексій Резніков отримав припис голови НАЗК Олександра Новікова про проведення службового розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель.

24 січня Кабмін звільнив В’ячеслава Шаповалова з посади заступника міністра оборони України.

Згодом міністр оборони Резніков анонсував зміни в харчуванні Збройних сил України — ідеться про гнучку, але уніфіковану систему меню.

24 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який з метою запобігання корупції робить оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити