Верховна Рада проголосувала за ліквідацію скандального ОАСК

Головна > Політика > Верховна Рада проголосувала за ліквідаці...
Author

Назар Лазебний

13.12.2022, 15:23
Shares

0

Views

973

Верховна Рада проголосувала за ліквідацію скандального ОАСК

censor.net

Народні депутати на пленарному засіданні проголосували за ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва і створення Київського міського окружного адміністративного суду.

Як інформує Інфокурс, про це повідомив голова правління фундації "Dejure" Михайло Жернаков.

"ОАСК ліквідували. За" відповідне рішення проголосували 310 народних обранців, утрималось 2 депутатів", - написав він у Фейсбук.

У фундації "Dejure" повідомили, що ліквідація ОАСКу – це лише перший крок. Надалі буде необхідно:

  • Створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області. Провести прозорий конкурс на посади суддів, за участі у процесі відбору оновлених ВРП, ВККС, нової Громадської ради доброчесності. Інакше маємо загрозу виникнення нового ОАСКу.
  • Звільнення Вовків, Аблових і їм подібних суддів ОАСКу після проходження кваліфоцінювання, через дисциплінарні провадження, тощо.
  • Завершення судових процесів над обвинуваченими "вовчими" суддями у ВАКСі.

Нагадаємо: Законопроєкт про ліквідацію ОАСК був поданий у Раду президентом Володимиром Зеленським ще у квітні 2021 як "невідкладний".

Рішення комітету (через 1,5 роки) співпало з тижнем, коли Держдеп США наклав санкції на скандального главу ОАСК Павла Вовка.

12 грудня депутат від "Слуги народу" повідомив, що комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав законопроєкт №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".

За керівництва Павла Вовка ОАСК став відомий такими скандальними рішеннями, як відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Вовк фігурує в справі "плівок ОАСК", оприлюднених Національним антикорупційним бюро. Згідно з ними, Вовк втручався у роботу ОАСК, впливаючи на ухвалення рішень у певних справах за гроші.

17 июля 2020 года НАБУ сообщило о вручении подозрений главе ОАСК Вовку, его заместителю Евгению Аблову и пяти судьям этого суда, а также главе Государственной судебной администрации Зиновию Холоднюку. По версии следствия, они действовали в рамках преступной организации во главе с главой ОАСК. Целью организации был захват государственной власти путем установления контроля над Высшей квалификационной комиссией судей Украины (ВККСУ), Высшим советом правосудия (ВСП) и создания искусственных препятствий в их работе.

У листопаді 2022-го Вищий антикорупційний суд дозволив примусовий привід Вовка, а також суддів Євгенія Аблова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка у справі "плівок ОАСК".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити