Вашингтон закликав Україну припинити атаки на російські НПЗ - в Україні відреагували

Головна > Політика > Вашингтон закликав Україну припинити ата...
Author

Олександр Талов

22.03.2024, 12:32
Shares

1

Views

74

Беспилотники бьют по российским НПЗ. Каковы последствия ударов и какой  ущерб они наносят экономике – объясняет эксперт по энергетике
currenttime.tv

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту.

Про це пише Financial Times з посиланням на трьох співрозмовників, знайомих із цим питанням.

Як зазначає видання, з посиланням на свої джерела, попередження з Вашингтона були передані високопосадовцям СБУ та ГУР.

Водночас один зі співрозмовників видання сказав, що Білий дім дедалі більше стурбований "нахабними атаками українських безпілотників", які вразили російські НПЗ, термінали та сховища.

Попри санкції та обмеження РФ залишається одним із найважливіших світових експортерів енергоресурсів, зазначає видання. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15% – до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості палива саме тоді, коли Джо Байден розпочав свою президентську кампанію.

"Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на бензин в рік виборів", – сказав Боб Макнеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з енергетики.

Вашингтон також стурбований тим, що через атаки України по російських об’єктах, РФ може у відповідь атакувати енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід. Йдеться про трубопровід КТК (Каспійський трубопровідний консорціум), який транспортує нафту з Казахстану через РФ на світовий ринок. Його використовують західні компанії, зокрема ExxonMobil і Chevron.

"Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії", – сказав представник Ради нацбезпеки США.

Україна показала, що може вразити більшу частину інфраструктури експорту нафти в західній Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни, зазначила Хеліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ, який зараз працює в RBC Capital Markets.

Нафтова галузь РФ під ударом українських дронів

Слід зазначити, що з 12 по 15 березня пошкоджено чотири великі нафтопереробні заводи РФ. Це вже друга хвиля масованих ударів по російській нафтовій промисловості у 2024 році, перша відбулася в другій половині січня, коли в РФ спалахнули три нафтопереробних заводи, нафтовий термінал і кілька нафтобаз.

США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ через ризики зростання цін на нафту – FT /Фото 1

Інфографіка Forbes

Згідно данним Bloomberg, Росії знадобився неменше місяця, щоб відновити обсяги виробництва до рівня коли нафтопереробні підприємства РФ не були атаковані дронами.

Реакція України

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на XVI Київському безпековому форумі заявила, що Україна, завдаючи ударів по нафтопереробних заводах на території Росії, діє відповідно до стандартів НАТО, пише Укрінформ.

Вона наголосила, що є законні цілі з військового погляду, згадуючи переговори із партнерами по Альянсу на початку повномашстабного вторгнення в 2022 році і прохання закрити небо над Україною.

Стефанишина зазначила, що тоді їй пояснили, що значить у натовському розумінні "закрити небо" - "в першу чергу знищити інфраструктуру на території РФ, яка дає спроможність бомбити українські міста, заводи, які виробляють ракети".

"Тому ми діємо відповідно до найкращих натовських стандартів", - заявила урядовець.

Вона підкреслила, що Україна воює "тими спроможностями, ресурсами і практиками, які в неї сьогодні наявні".

Нагадаємо: Цього року українські безпілотники атакували щонайменше дев'ять російських великих нафтопереробних заводів, що, за деякими оцінками, вивело з ладу 11% від загальної потужності країни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити