Варто чи ні ставити коронки на молочні зуби

Головна > Міжнародне > Варто чи ні ставити коронки на молочні з...
Author

Назар Лазебний

13.10.2022, 15:48
Shares

2

Views

1 208

Варто чи ні ставити коронки на молочні зуби
null

Більшість з нас стовідсотково впевнені що зубні коронки це прерогатива дорослих, проте у європейських країнах, в США та Канаді ефективність цього засобу лікування зубів вже давно і з успіхом використовується багатьма стоматологами та користується довірою багатьох батьків. Проте варто відзначити, що сама процедура встановлення коронок на дитячі зуби досить відрізняється від аналогічної для дорослих.

В Україні коронки на дитячі зуби ще й досі залишаються досить екзотичним явищем незважаючи на те, що встановивши іх, можна позбутися багатьох проблем, а саме:

  • зберегти молочні зуби до часу формування та появи постійних;
  • запобігти розвитку неправильного прикусу;
  • попередити можливі порушення дикції;
  • запобігти утворенню можливих захворювань ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту.

Збереження та здоров’я молочних зубів чому це важливо?

Деякі батьки помилково вважають, що молочні зуби є тимчасовими, а тому неважливими і у свій час іх змінять постійні і от тоді вже потрібен буде догляд і лікування. Це хибна думка, бо:

  • по-перше відсутність гігієни, карієс чи будь-які пошкодження зубів призводять до їх руйнації та видалення ще до формування постійних;
  • по-друге відсутність зубів чи їх неохайний вигляд (почорніння, наявність сколів, несвіжий подих) спричиняють психологічні проблеми у дитини;
  • по-третє є ще й фізіологічний аспект проблеми - можливі хвороби дитини, викликані нездоровими зубами. Це можуть бути захворювання шлунково-кишечного тракту або ураження карієсом вже постійних зубів.

Що таке дитяча зубна коронка та особливості її встановлення

Дитяча зубна коронка - це спеціальна ортопедична конструкція виготовлена з металу, керамики чи полімерного матеріалу з метою захисту ураженого зуба від подальшої руйнації. Встановлюються коронки на термін до зміни прикусу з фіксацією до тимчасового зуба. Встановлена коронка не тільки збереже зубну одиницю від подальшого руйнування, але і забезпечить її охайний вигляд. Коли настане час для зміни на постійний зуб, коронка випаде разом із молочним зубом.

Показання для встановлення коронок:

  1. ураження більш ніж 50% зуба;
  2. підвищення ризику посилення крихкості зубної одиниці після численних лікувань;
  3. пошкодження різних частин зуба;
  4. травма окремих зубів;
  5. прояви бруксизму (мимовільний скрегіт зубами).

Зазвичай буває досить одного відвідування стоматолога щоб встановити коронку. На відміну встановлення коронки дорослим, процес не потребує виготовлення зліпків та виготовлення самих коронок, бо зазвичай використовуються стандартні, які підбираються за розміром. Обточування сусідніх зубних одиниць не потрібне, лише трішки зточується висота зуба під коронку. Проте спочатку необхідно пролікувати уражений зуб і кореневі канали. Процедура встановлення коронки виконується під місцевою анестезією і тому зовсім безболісна.

Після встановлення коронки дитина повинна доглядати за зубами звичайним чином, щоб не спровокувати запальні процеси в яснах та сусідніх зубах.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити