ВАКС закрив справу "Роттердам+"

Головна > Енергетика > ВАКС закрив справу "Роттердам+"
Author

Ольга Фединчік

09.10.2023, 11:02
Shares

3

Views

529

Справа Роттердам плюс – підготовче засідання відбудеться 27 березня о 10  годині » Слово і Діло
slovoidilo.ua

Колегія суддів Вищого антикорупційного судупід час підготовчого розгляду у понеділок, 9 жовтня, ухвалила рішення про закриття справи «Роттердам+» через закінчення строку досудового розслідування.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура, інформує Інфокурс.

Сьогоднішнє рішення було ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії.

Прокурор САП не погоджується з таким рішенням суду та має намір оскаржити його в апеляційній інстанції.

14 березня прокурори САП за результатами розслідування НАБУ скерували до суду обвинувальний акт щодо 6 осіб, причетних до запровадження так званої формули «Роттердам+».

За оцінкою слідства, формула призвела до завдання протягом 2016-2017 років 19,4 млрд грн збитків споживачам електроенергії. Прокурор також заявив цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,4 млрд грн.

Нагадаємо: Провадження щодо "Роттердам+" було відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу "Роттердам+". Таким чином вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на оптовому ринку.

Методика формування оптово-роздрібної ціни на електроенергію, більш відома як формула "Роттердам+", припинила своє існування 1 липня 2019 року із запуском нового ринку електроенергії.

Серед обвинувачених: Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП), член НКРЕКП, начальник відділу НКРЕКП, керівник управління НКРЕКП, заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключовий оператор ринку теплогенерації України, директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи (посади вказані на момент вчинення злочину).

Декілька разів у цьому резонансному провадженні ухвалювались рішення про закриття. Так, 20 травня 2021 року новий керівник групи прокурорів у справі "Роттердам+" Денис Демків закрив справу вчетверте.

Попри це, 22.09.2022 керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури прийняв рішення скасувати постанову про закриття цієї справи як незаконну та необґрунтовану.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Фахівці завершили ремонт залізничної колії в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ

Вранці 8 травня російська окупаційна армія атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні.

08.05.2024 - 16:17

Arrow
Theme

Війна

Російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині

Ворог влучив в енергетичні об'єкти у Червоноградському та Стрийському районах.

08.05.2024 - 09:01

Arrow

Вас це може зацікавити